Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, ii cere presedintelui Traian Basescu sa isi faca publice cartea de munca, dosarul profesional si cel de la CNSAS invocand Legea 544 privind accesul la informatii de interes public.

GIP mentioneaza, intr-un comunicat remis ieri presei, ca in data de 11 ianuarie 2008 Administratia Prezidentiala si presedintele Traian Basescu dezvaluiau intr-un comunicat de presa si, respectiv, intr-o declaratie publica, informatii din „mapa profesionala“ a Noricai Nicolai.

Administratia Prezidentiala a raspuns, in data de 21 ianuarie, ca refuza sa ii puna la dispozitie documentul solicitat pe motiv ca acesta ar cuprinde informatii cu caracter personal. "Refuzul Administratiei Prezidentiale este jenant, acesta venind la doar zece zile dupa ce chiar Administratia Prezidentiala si presedintele Traian Basescu prezentasera public informatii cu caracter personal referitoare la cariera profesionala a Noricai Nicolai. Mai mult, presedintele Basescu garantase accesul oricarui cetatean la orice informatii din trecutul profesional al Noricai Nicolai", se mai arata in comunicatul GIP, citat de Adevarul.

Ziua informeaza ca organizatia condusa de Ciuvica a solicitat si Ministerului Transporturilor o copie a dosarului profesional al lui Traian Basescu, insa i-a fost transmis ca informatiile solicitate nu pot fi puse la dispozitia GIP, pe motiv ca acestea ar fi informatii cu caracter personal.

„Raspunsul Ministerului Transporturilor arata ca ministrul Ludovic Orban interpreteaza Legea privind liberul acces la informatii de interes public mult mai strict decat procurorul general Laura Kovesi. La indemnul presedintelui Traian Basescu, Parchetul General a facut publice toate documentele pe care le detinea referitoare la trecutul profesional al Noricai Nicolai, inclusiv informatii despre parintii acesteia, fara a cere vreun acord din partea titularului“, se mai arata in comunicat.

Conform Gardianul GIP apreciaza initiativa presedintelui Traian Basescu de a face publice toate informatiile din trecutul profesional al demnitarilor romani, insa considera „inadmisibil“ sa nu se poata afla nimic din trecutul celui mai important demnitar al tarii, presedintele Romaniei. Pe de alta parte, Ciuvica a cerut Palatului Cotroceni sa publice pe site-ul Administratiei Prezidentiale documentele aflate la CNSAS, documente care se refera la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.