Antrenorul Blni Ladislau ar putea candida la Primaria Tirgu-Mures daca va fi sustinut de ambele grupari politice maghiare, a anuntat liderul PCM, Szsz Jen.

"Am imputernicirea dumnealui sa fac acest anunt. Dansul este deschis si accepta candidatura, daca si UDMR intelege sa gasim o personalitate care poate sa integreze interesele comunitatii din Targu Mures, deasupra problemelor etnice, ideologice si de partid", a aratat Szasz. In acest sens, PCM a elaborat si o Carta de Colaborare, un document in opt puncte, care va fi trimis prin posta conducerii UDMR.

Adevarul informeaza ca punctul patru al ofertei PCM prevede ca ambele formatiuni "vor nominaliza imediat si de comun acord o personalitate care sa fie candidatul tuturor targumuresenilor la functia de primar, candidat care sa nu poata fi confiscat de niciuna dintre parti si care sa poata fi sprijinit de toti". In caz contrar, antrenorul nu pare a fi dispus sa se implice mai mult in aceasta aventura politica.

Szasz Jeno a avut insa si o precizare: „Boloni accepta candidatura daca este sprijinit si de PCM, si de UDMR. Daca nu este sprijinit de unul dintre cele doua partide, nu accepta candidatura, si are dreptate. Si eu l-as sfatui sa nu accepte, daca nu o sa aiba sprijinul tuturor organizatiilor maghiare. Daca noi nu reusim sa ne intelegem cu UDMR, atunci nu are rost ca pe marele Boloni sa il propunem la Primaria Tirgu-Mures“. Boloni i-ar fi spus lui Szasz ca va veni sa ia lectii de administratie chiar de la el, la Primaria Odorhei, dar si de la primarul din Satu Mare, membru al UDMR. Liderul PCM a refuzat sa spuna daca are pregatita o varianta de rezerva in caz ca acest plan esueaza, informeaza Cotidianul.

UDMR nu pare deloc interesata sa aiba candidati comuni cu PCM, dupa cum relateaza Gandul. Uniunea si-a stabilit deja propria persoana care sa se inscrie in cursa pentru primaria Targu Mures: vicepresedintele executiv Laszlo Borbely. Acesta a caracterizat propunerea PCM de a sprijini impreuna candidatura lui Boloni drept „exotica” si, prin urmare, nu vede nici un impediment ca PCM sa sprijine echipa sa.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca formatiunea sa ar fi dispusa sa-l sustina pe Boloni daca acesta ar vrea sa renunte la actualul salariu de antrenor in valoare de 1,5 milioane de dolari.

O eventuala lupta electorala intre cele doua formatiuni politice maghiare s-ar putea solda, ca si in 2000, cu pierderea partidei.

In varsta de 48 de ani, Boloni este una dintre cele mai importante personalitati publice muresene, fiind cel mai iubit sportiv din localitate. Dupa ce a jucat ani buni la ASA Targu Mures, in 1986 a facut parte din echipa Steaua Bucuresti, castigand Cupa Campionilor Europeni. A continuat cariera fotbalistica din postura de antrenor, pregatind echipe mici din Franta, pana sa dea lovitura cu Sporting Lisabona, castigand titlul, Cupa si Supercupa Portugaliei. A fost selectionerul nationalei Romaniei in perioada 2000-2001. In ultimii ani, a intrat intr-un con de umbra, preluand echipa Al Jazeera, din Arabia Saudita, cu care a trecut in palmares Cupa Campionilor Golfului.

Dupa 1989, foste glorii sportive au intrat in politica, aducind voturi importante pentru partide sau pe listele pe care au candidat. Atleta Lia Manoliu a fost senator intre 1990 si 1992 pe listele FSN. O alta atleta, Maricica Puica, a candidat pentru deputatie din partea PNTCD. Ilie Nastase a aspirat, din partea PDSR, la Primaria Capitalei. Printre aspiranti s-au numarat si, de curind, la alegerile europarlamentare, fosti mari sportivi, precum Helmuth Duckadam pe listele PNG ori Mihai Leu pe cele ale PC. Au reusit sa intre in Parlament, din partea PSD, fostul mare atlet si antrenor federal Nicolae Marasescu si fostul antrenor al echipei nationale de fotbal, generalul in rezerva Anghel Iordanescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.