Jurnalul National scrie cum la cateva ore de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, joi seara, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a chemat la guvern vicepresedintii liberali. Norica Nicolai, Ludovic Orban, Dan Radu Rusanu, Adrian Cioroianu, Teodor Athanasiu, Victor Paul Dobre si Mihai Voicu au sucit pe toate partile solutiile de iesire din impas. Majoritatea au pledat pentru ocolirea lui Traian Basescu in numirea unui nou ministru la Justitei si pentru a merge in Parlament cu un guvern restructurat major sau doar restructurat "pe ici pe colo", spun surse participante. PNL nu trebuie sa incaseze o infrangere in fata lui Basescu si nu trebuie creat un precedent pentru instaurarea puterii absolute a sefului statului asupra Guvernului. Cel putin asupra acestor doua principii au cazut de acord liberalii la intalnirea de la Guvern. Problema n-a fost insa transata, pentru ca o restructurare este riscanta cand ai doar 20% dintre voturile din Parlament, urmand ca abia luni conducerea PNL sa ia o decizie in sedinta Biroului Politic.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri, pentru Cotidianul, ca partidul ia in calcul trei variante pentru rezolvarea problemei nominalizarii unui ministru la Justitie: “O restructurare mica, o restructurare mare sau nominalizarea unei alte persoane la Justitie”.

Ludovic Orban a precizat ca “joi seara, la Palatul Victoria, nu s-a decis nimic, iar varianta care va fi aleasa, probabil luni, va fi influentata si de modul in care arata motivarea Curtii Constitutionale”. Vicepresedintele liberal a declarat ca in cazul apelarii la una dintre formulele de restructurare, pentru portofoliul Justitiei, tot Norica Nicolai va fi persoana nominalizata.

In caz de restructurare, noii ministri vor fi supusi validarii Parlamentului, iar presedintele Traian Basescu nu va avea altceva de facut decit sa se supuna votului senatorilor si deputatilor, indiferent daca ii vor conveni sau nu ministeriabilii desemnati. Daca PNL va apela la varianta “simpla” a desemnarii altei persoane pentru Justitie, atunci se va merge direct la Palatul Cotroceni.

Varianta unei restructurari mici, prin care doar Norica Nicolai ar urma sa vina in Parlament pentru a cere avizul, varianta pe care au incercat s-o impuna unii dintre liderii liberali, s-a lovit de opozitia categorica a PSD, PRM si PC. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri pentru NewsIn ca formatiunea sa nu va vota un guvern restructurat al carui unic scop e introducerea Noricai Nicolai in Guvern, dar a mai spus ca, daca modificarile sint mai profunde, “este alta discutie”. “Cred ca PNL trebuie sa urmeze calea normala, procedurala, indicata de Curte si sa propuna o alta persoana. Daca e vorba de un subterfugiu pentru ca Norica Nicolai sa intre in Guvern, PSD nu va vota in favoarea restructurarii pentru ca este un mijloc netranspartent”, a spus liderul social democrat. De asemenea, PRM si PC au anuntat ca nu vor sustine o restructurare a Guvernului care are ca scop introducerea Noricai Nicolai in Guvern pe usa din spate.

Formula mai ampla de restructurare, ar putea afecta si alte ministere cum ar fi cel de Interne condus de Cristian David, al Educatiei condus de Cristian Adomnitei, de Externe condus de Adrian Cioroianu, sau al Muncii condus de Paul Pacuraru (cercetat de DNA, n.r.).

A treia solutie, aceea de a-i trimite presedintelui o alta nominalizare pentru Justitie, este inca in ceata. Liberalii nu au un nume la indemana, dar s-au pus pe facut glume. "Valentin Stan o avea studii juridice?", se intreba ieri un lider liberal, in incercarea de a gasi cea mai neplacuta persoana pentru seful statului, care este insa obligat sa accepte o a doua nominalizare. Pentru acelasi post s-au mai calificat, din perspectiva aceluiasi criteriu, si Adrian Nastase si Dinu Patriciu, dar cu riscuri, pentru ca, implicati fiind in dosare penale, i-ar paste imediat suspendarea.

Potrivit Gardianul, Norica Nicolai le-ar fi spus colegilor ca „nu se cramponeaza de o functie“ si e dispusa sa renunte la candidatura, daca e mai bine pentru partid si pentru imaginea Guvernului. Varianta pastrarii lui Nicolai a fost sustinuta de Orban si Crin Antonescu, acestia aratand ca restructurarea ar aduce-o pe Nicolai in Parlament „la pachet“ cu alti ministri, iar pe Basescu l-ar obliga sa semneze decretul de numire.

„Pe mine, ma intereseaza doar o singura chestiune: daca acea motivare priveste mapa mea profesionala si acuzatia de imoralitate. Pentru ca daca priveste aceste lucruri, ar fi pentru prima oara cand un om in Romania este judecat de Curtea Constitutionala si i se pune verdictul de imoralitate. Ar fi incalcare grava a drepturilor mele civile si, ca atare, as putea sa iau o atitudine care sa vizeze inclusiv atacarea acestei decizii, intr-un for care vizeaza profesia drepturilor omului, la CEDO”, a afirmat Nicolai, citata de Gandul.

Ea a sustinut ca, daca judecatorii constitutionali au luat in calcul acuzatiile de slaba activitate profesionala, ce i-au fost aduse de catre Basescu, atunci i s-au incalcat „grav” drepturile: „Practic, mie mi s-a pus o eticheta de imoralitate si de incompetenta, lucruri care nu sunt sanctionabile in nicio legislatie de pe teritoriul acestei tari si niciunde in lume. Am dreptul, ca orice cetatean al Romaniei, la propria imagine. As vrea sa vad daca si in acest domeniu Curtea se substituie unui judecator de instanta comuna”.