Deputatul PD-L Ioan Oltean a initiat un proiect de lege care ar da BOR dreptul de a avea reprezentanti in Parlament. Acestia ar urma sa exprime pozitia Bisericii asupra legilor educatiei, cultelor sau patrimoniului. Celelalte culte pot fi reprezentate doar la cerere.

Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean vrea ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) sa aiba reprezentanti permanenti in Parlamentul Romaniei, celelalte culte urmind a fi prezente doar la cerere, informeaza Cotidianul. In acest sens, Oltean a anuntat vineri ca a depus o initiativa legislativa, apreciind, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita, ca multe legi in domeniul cultelor sint respinse pentru ca bisericile nu sint consultate indeajuns.

Propunerea lui Oltean vizeaza doua aspecte: unul se refera la reprezentarea cultelor recunoscute si participarea acestora la sedintele comisiilor si in plen, dar la cerere, si al doilea se refera la Biserica Orodoxa. Pentru aceasta din urma, in lege va fi prevazuta reprezentarea permanenta si obligatorie pe langa Camera Deputatilor si Senat. Mai mult, va fi prevazut in lege ca cele doua Camere ale Parlamentului sa fie obligate sa asigure spatii BOR pentru "desfasurarea normala" a activitatii. Reprezentantii cultului ortodox, doi la numar, vor fi stabiliti de Patriarhia Romana, care ii va si plati. Acestia vor putea participa la acele sedinte la care se dezbat acte normative cu privire la viata religioasa, la activitatea cultelor in general, la educatie si invatamant si patrimoniu national.

Deputatul PD-L a explicat pentru Gandul, ca proiectul sau de lege se justifica prin faptul ca Biserica Ortodoxa a luat, in urma cu cativa ani, o decizie prin care a stabilit ca aceasta sa fie in afara fenomenului politic, solicitand la vremea respectiva preotilor sa se retraga din structurile politice. "Biserica a ramas, in felul acesta fara reprezentare, fara sa existe o legatura intre cultele religioase in ansamblul lor si Parlamentul Romaniei. Inainte de 1948, Biserica avea o reprezentare in Senatul Romaniei, cand Patriarhul era senator de drept, atunci exista aceasta functie. In urma unei discutii cu Preafericitul Daniel, am decis sa am aceasta initiativa legislativa privind infiintarea reprezentantelor permanente ale cultelor religioase pe langa Parlamentul Romaniei?, a declarat Ioan Oltean .

Demersul lui Oltean este criticat vehement de societatea civila. Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, sustine ca BOR si celelalte culte pot fi consultate si fara a fi prezente in Parlament. “In spiritul statului laic, atita vreme cit Romania mai e asa ceva, o astfel de initiativa este inadmisibila si periculoasa. Totusi, proiectul domnul Olteanu nu ma surprinde, atita vreme cit chiar presedintele Basescu, atunci cind a depus juramintul, a sarutat mina Patriarhului, creind astfel o inegalitate intre culte”, ne-a declarat Pirvulescu. La rindul sau, constitutionalistul Ioan Stanomir considera ca prin acest proiect se creeaza o discriminare intre culte. “Normal ar fi ca toate cultele sa aiba reprezentanti in Parlament, in masura in care legislatia in acest domeniu poate beneficia de competenta acestora”, crede Stanomir.

Numele deputatului PD-L Ioan Oltean a fost vehiculat in mai multe scandaluri in ultimii ani. Fostul ministru al Economiei Codrut Seres l-a acuzat pe Oltean, in urma cu mai bine de un an, de trafic de influenta, depunind in acest sens o plingere la DNA. Seres a declarat atunci ca Oltean i-a cerut, de mai multe ori, sa ajute firma privata Beny Alex sa achizitioneze energie electrica de la stat. Recent, Oltean s-a aflat pe lista parlamentarilor care, potrivit NewsIn, au incasat bani de la Parlament pentru plata chiriei. Asta in conditiile in care detinea proprietati in Bucuresti pe care la rindul lui le-a dat in chirie. Vineri, acesta a anuntat ca a restituit jumatate din acesti bani, fiind nevoit pentru asta sa se imprumute. In ciuda faptului ca a fost nevoit sa apeleze la prieteni sau la banci pentru a returna banii la Parlament, Oltean are o avere frumusica: patru terenuri intravilane, patru apartamente - din care trei in Bucuresti -, o casa de locuit in Bistrita, actiuni in valoare de 140.000 de lei, dar si datorii de 90.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.