Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu pentru France 24, ca Tony Blair este un model din punctul de vedere al eficientei politice si ca relatia privilegiata cu Franta este mult mai complexa decat cea cu SUA, care este dictata din ratiuni de securitate.

Intrebat care este modelul lui politic, Basescu a replicat ca "nu sunt foarte multi politicieni care sa se fi constituit in modele" pentru el. "Am considerat intotdeauna ca nu e nevoie sa copii pe nimeni. Dar daca vreti un politician pe care l-am considerat extrem de eficient, acesta a fost Tony Blair", a precizat insa seful statului. "Noua generatie de lideri europeni trebuie sa probeze - fie ca vorbim de lideri din vechea Europa, fie de lideri din noua Europa", a adaugat el.

Presedintele a mai declarat ca daca Blair va fi sustinut de Sarkozy pentru presedintia UE, atunci va avea si sustinerea Romaniei.
Intrebat unde este, din punctul sau de vedere Parisul pe axa Washington-Londra-Bucuresti, seful statului a explicat ca Parteneriatul Srategic cu SUA este dictat de dorinta sa de a construi "un mediu de securitate pentru Romania", in vreme ce relatia cu Franta este "mult mai complexa". "Noi europenii avem de recunoscut un lucru - avem probleme in a ne asigura securitatea celor 500 de milioane de europeni", a mai subliniat presedintele, care a adaugat ca, din discutiile cu Sarkozy, nu poate trage concluzia ca presedintele francez ar fi impotriva unei relatii apropiate cu SUA.

Seful statului a exemplificat faptul ca parteneriatul cu Franta nu vizeaza doar securitatea, ci foarte multe alte sectoare - mediu, agricultura, infrastructura. Basescu s-a referit la proiectul TGV, spunand ca tara naostra negociaza extinderea liniei pana la Bucuresti. "Proiectul european este pana la Budapesta si noi discutam acum prelungirea de la Budapesta pana la Bucuresti. Va fi Paris-Viena-Budapesta-Bucuresti. Sa speram ca in jurul anului 2012 va incepe si constructia tronsonului romanesc", a precizat seful statului.

"In urmatoarele luni, Romania va scoate la licitatie construirea a doua noi reactoare la Centrala nucleara de la Cernavoda, unde sunt in functiune reactorul 1 si 2, urmand ca, pana ca in anul 2014, alte doua reactoare sa intre in functiune", a mai precizat Basescu, adaugand ca Franta este "cu siguranta" invitata sa participe la licitatie.

Totodata, Basescu a declarat din nou ca "dorinta Gaz de France de a face parte din proiectul Nabucco va fi sustinuta de Romania fara rezerve". Seful statului si-a exprimat certitudinea ca gazoductul va fi construit "in urmatorii cinci, sase ani". El a apreciat, drept concluzie a vizitei presedintelui francez, ca Nicolas Sarkozy a reintrodus "caldura omeneasca" in relatiile franco-romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.