La cererea presedintelui Traian Basescu, senatorii din Comisia juridica au modificat mai multe prevederi din legea de aprobare a ordonantei Guvernului pentru completarea si modificarea Codului de procedura penala.

Senatorii din Comisia juridica au admis, ieri, cererea de reexaminare a presedintelui Basescu privind Codul de Procedura Penala, cu amendamente. In cererea se arata ca "aproape toate modificarile vizeaza drepturile persoanelor invinuite sau inculpate in detrimentul persoanelor vatamate de savarsirea infractiunilor".

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, la finalul dezbaterilor din Comisie, ca OUG 60 privind Codul de Procedura Penala "a nascut numeroase discutii referitoare la unele ingradiri ale activitatii procurorilor si unele reglementari care ar fi impiedicat activitatea jurnalistica".
Prevederea in cauza introducea sub incidenta legii penale jurnalistii care divulgau inregistrari audio sau video folosite in anchete. Comisia a anuntat ca isi insuseste punctul de vedere al presedintelui si a sustinut ca problema se rezolva eliminind din text sintagma „inregistrari audio si video“, ceea ce s-a si votat, informeaza Cotidianul.

Ziua scrie ca a fost eliminat amendamentul adus de Camera Deputatilor conform caruia sunt interzise interceptarea convorbirilor intre avocat si clientul sau. In noua formulare, folosirea acestor interceptari ca proba este permisa doar in conditiile in care avocatul a fost autor sau complice la savarsirea unei infractiuni. De asemenea, avocatul nu mai poate participa la toate actele urmaririi penale, cu exceptia interceptarilor sau folosirii agentilor sub acoperire. La solicitarea sefului statului, a fost modificat si cuantumul prejudiciului financiar socotit deosebit de grav. Deputatii l-au ridicat de la 200.000 de lei la 30.000.000, insa senatorii din Comisia juridica l-au adus la un nivel mai rezonabil, de 1.000.000 de lei. Raportul de admitere a reexaminarii cu amendamentele aferente urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.

Membrii Comisiei juridice nu au fost de acord cu punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu, din cererea e reexaminare, prin care arata ca in textul CPP este nejustificata eliminarea procurorului de la efectuarea personala a procedurii de dare in urmarire. "Am ajuns la concluzia ca procurorii nu pot sa efectueze personal interceptari de convorbiri telefonice si inregistrari, acestea fiind solicitate de procurori, dispuse de judecatori, dar efectuate in mod direct de personal special autorizat", a precizat Serban Nicolae, citat de Curierul National.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei a declarat la finalul dezbaterilor ca actuala forma a legii "asigura acel echilibru intre ceea ce inseamna buna desfasurare a activitatii de urmarire penala, pentru investigarea si descoperirea infractorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.