„Suntem convinsi ca trebuie sa urmeze o alta ordonanta sau un proiect de lege care sa asigure functionarea pe termen lung si in parametri normali ai CNSAS. In Parlament vom sustine ordonanta de urgenta adoptata de Guvern si vom milita pentru un act normativ care va asigura functionarea Colegiului pe termen lung. Nu putem sa nu asiguram accesul cetatenilor, accesul societatii la aceste dosare si nu putem sa blocam aceasta activtate”, a declarat Kelemen in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele executiv al UDMR a mai spus ca formatiunea a aplicat punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara inainte de aparitia Legii Ticu, deoarece a considerat ca fiecare candidat trebuie sa demonstreze ca nu are trecutul patat de o colaborare cu fosta Securitate.

Kelemen a mai spus, joi, la Cluj, ca in contextul problemei legate de decizia Curtii Constitutionale si desfiintarea CNSAS, UDMR se intreaba de ce tace presedintele Romaniei, Traian Basescu, care in orice alta situatie, „cu drag si cu o harnicie iesita din comun vorbea despre orice si despre oricine cand vedea un microfon si un aparat de filmat, imediat dadea o declaratie”. „De mai bine de o saptamana presedintele Basescu tace. De ce? Poate presedintele nu vrea sa loveasca in Curtea Constitutionala, poate are nevoie de Curtea Constitutionala, poate ca aceasta Curte a dat in ultima perioada doar decizii pe care presedintele le-a dorit sau poate ca este de acord cu decizia Curtii Constitutionale. Nu stim, pentru ca de o saptamana presedintele republicii tace”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta de Urgenta privind functionarea CNSAS, cu unele modificari.
Ordonanta CNSAS adoptata de Guvern prevede ca, incepand de la data intrarii in vigoare a actului normativ, CNSAS verifica, prin Directia de Investigatii, mai multe categorii de persoane, de la politicieni la magistrati sau militari, "sub aspectul stabilirii calitatii de lucrator operativ al organelor de securitate si sub aspectul stabilirii calitatii de colaborator al Securitatii, prin transmiterea de informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii operativi, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

Potrivit textului ordonantei aprobate, vor fi verificate din oficiu doar urmatoarele categorii de demnitari: presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, membrii Guvernului, inclusiv secretarii de stat si directorii din ministere, prefecti si subprefecti, primarii, viceprimarii, consilierii judeteni si locali, sefii serviciilor deconcentrate, secretarii generali de la Parlament, consilierii prezidentiali si de stat, directorii si adjunctii SRI, SIE, SPP, STS si din cadrul Directiei Generale de Informatii din cadrul MAI.