Senatorii si deputatii se intorc astazi din vacanta pentru o noua sesiune, care se va sfarsi la vara, in iunie.

Tinand cont de faptul ca anul acesta este unul electoral, este putin probabil ca alesii sa se inghesuie in sala de plen sau la comisii. Vor astepta cu multa nerabdare week-end-ul, pentru a fugi in teritoriu la vanatoare de voturi. Asta in cazul in care vor rezista pana joi, ultima zi de lucru. oficial.

Ziua informeaza ca in urmatoarele 45 de zile, alesii sunt nevoiti sa adopte un nou proiect de lege care sa reglementeze statutul CNSAS, daca Guvernul nu va emite o ordonanta de urgenta sau o hotarare in acest sens. Ei ar putea vota proiectul depus la Senat de pesedistul Serban Nicolae, potrivit caruia institutia nu mai poate da verdicte de politie politica, urmand sa se rezume la o activitate de cercetare a dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii. O alta urgenta pe agenda senatorilor si deputatilor o reprezinta legea privind votul uninominal asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea, care trebuie pusa in acord cu decizia de neconstitutionalitate a Curtii in trei puncte.

Desi comisiile juridice reunite ar fi trebuit sa opereze deja modificarile si sa finalizeze raportul, absenteismul in randul alesilor si lipsa de vointa a acestora de a reforma sistemul electoral au determinat amanarea deciziilor pentru saptamana aceasta. Parlamentarii vor avea de lucru si in cazul legii potrivit careia chiriasii RA-APPS pot cumpara imobilele prin negociere directa, act declarat neconstitutional de Curte. Similar, ei vor avea de furca si in cazul Legii privind raspunderea ministeriala, care a primit verdict de neconstitutionalitate.

Jurnalul National scrie cum de cealalta parte, Guvernul spera ca in aceasta sesiune sa treaca prin Parlament Codul Penal, Codul de Procedura Penala si noile legi ale invatamantului. Nu vor lipsi nici motiunile, PD-L si PSD amenintand deja cu doua: una pe taxa auto, cealalta pe cresterea preturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.