Deputatul PSD Eugen Nicolicea a propus ieri, premierea cu 1000 de euro "din fondurile Guvernului" a ziaristilor care dau stiri false ce ating siguranta nationala.

Nicolicea s-a plimbat cu un tabel prin sala de conferinte, pentru a strange semnaturi de sustinere a initiativei sale de la ziaristi. Nici unul dintre cei prezenti in sala nu a semnat, dupa cum informeaza Curentul.

Gestul ironic al deputatului PSD vine dupa ce gazetarii au criticat initiativa lui Nicolicea privind pedepsirea cu inchisoarea de la 1 la 5 ani a jurnalistilor care publica stiri false care aduc atingere sigurantei nationale.
Organizatiile media sunt de parere ca aceasta masura ar afecta liberatea de expresie si ar putea genera o serie de abuzuri, acestea cer Parlamentului sa respinga amendamentul propus de domnul Nicolicea.

Ioana Avadanei, presedintele Centrului pentru Jurnalism Independent, explica pentru BBC, de ce: "Cine stabileste daca acea informatie este falsa sau nu? Cine stabileste daca, pornind de la acelasi set de date interpretarea acestora este corecta sau nu?...Daca o persoana spune ca Romania merge intr-o directie gresita, este o informatie sau o opinie?...Este un articol greu de gestionat din punct de vedere al statului de drept. Si lucrul acesta deschide calea la abuzuri, la interpretari, la arbitrarul judecatorului si transforma acest articol intr-un instrument de cenzura"

Centrul pentru Jurnalism Independent semneaza, de altfel, un protest in acest sens alaturi de alte organizatii precum APADOR - CH, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Conventia Organizatiilor de Media.

In document se spune ca decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor ar fi "o dedicatie la adresa vocilor critice din viata politica sau publica". Mai exact aceasta i-ar viza pe reprezentantii opozitiei si ai societatii civile, pe ziaristi, pe toti cei care ofera rapoarte independente care pot contrazice pozitiile autoritatilor.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat ca textul de lege ar trebui sa specifice ca cei vizati sunt demnitarii si functionarii publici, nicidecum jurnalistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.