Cozmin Gusa, presedintele PIN, si cei doi deputati Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru au depus ieri la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor proiectul Legii antinomenclatura. Legea prevede interzicerea accesului la demnitati publice pentru o perioada de 10 ani in cazul persoanelor care au facut parte din nomenclatura comunista, de la structurile centrale ale PCR, pana la cele locale. Prima incercare de a se opri accederea la putere a fostei nomenclaturi comuniste a fost Proclamatia de la Timisoara, insa, dupa cum sustin liderii PIN, "structurile de putere postdecembriste, acaparate de personalitati marcante ale vechiului regim, au blocat initiativa in mod vehement".

Presedintele PIN ne-a declarat ca vizati de aceasta lege, in afara de liderii PSD Iliescu, Cozmanca, Dan Ioan Popescu, Serban Mihailescu etc., sunt si vicepremierul George Copos, presedintele interimar al PD, Emil Boc, consilierul prezidential Theodor Stolojan. Gusa a anuntat ca PIN va face publica o lista pe judete a fostilor nomenclaturisti ai PCR care ar urma sa nu mai aiba dreptul sa candideze sau sa fie numiti in functii de demnitate publica, dar a spus ca "accesul la arhivele PCR este barat".

Acesta mai spune ca, desi organizatia pe care o conduce, Initiativa 2003, a elaborat de un an acest proiect de lege, pentru care a strans si semnaturile cetatenilor, el a fost depus de-abia acum in Parlament deoarece "a asteptat ca Guvernul sa modifice Legea Ticu, care trebuie corelata cu Legea antinomenclatura": "Conform informatiilor pe care le am, la cabinetul premierului Tariceanu exista propuneri foarte bune pentru modificarea legii accesului la dosarele Securitatii, pe care asteptam sa le aduca in Parlament".

Pentru proiectul Legii antinomenclatura si-au anuntat deja sprijinul liderii PNL Mona Musca si Adrian Cioroianu, insa liderii PIN sunt convinsi ca Alianta PNL-PD in intregime va sustine initiativa lor. "Exista si alte proiecte similare, noi nu ne agatam strict de textul nostru, atat timp cat alte propuneri sau amendamente sunt de buna credinta", a precizat presedintele partidului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.