Pana acum, legea penala definea doar infractiunea de tradare, dar ieri, Comisia juridica a remarcat ca exista o discrepanta intre ceea ce spune Constitutia si ceea ce prevede Codul Penal. Potrivit Legii fundamentale, art. 96 alin. 1, „Camera Deputatilor si Senatul pot hotari, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare”.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a remarcat insa ca inalta tradare nu e definita si de Codul Penal. Prin urmare, a introdus un amendament potrivit caruia fapta prevazuta la art. 155 CP savarsita de presedintele in functie constituie infractiune de inalta tradare si se pedepseste cu detentie pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 20 de ani.

Nicolicea a explicat ca doar seful statului care are relatii la cel mai inalt nivel poate afecta interesele economice si politice ale statului, iar eventualele sale fapte pot fi incluse la categoria inalta tradare, si nu la tradare, „ca in cazul unui muritor de rand”.