Conducerea Parlamentului a decis, ieri, ca legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea sa fie dezbatuta in comisiile juridice reunite. Parlamentarii-juristi trebuie sa puna actul normativ in acord cu decizia Curtii Constitutionale, primind termen pentru finalizarea raportului pana joi.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat pentru Cronica Romana ca decizia Curtii Constitutionale privind votul uninominal va fi transmisa senatorilor si deputatilor juristi. ”Comisiile juridice, prin presedintii lor, care au fost prezenti la sedinta Birourilor Permanente reunite, si-au asumat ca, pana joi, sa elaboreze raportul asupra modificarilor necesare, urmand ca in prima sedinta a Birourilor Permanente reunite sa punem pe ordinea de zi acest proiect”, a declarat Olteanu. El a precizat ca discutiile in cele doua comisii vor continua si in zilele de miercuri si joi: “Miercuri si joi, in sedinte ale Comisiilor juridice reunite, urmeaza sa se dezbata acest proiect”. ”In privinta Comisiei pentru elaborarea codului electoral, aceasta nu se desfiinteaza. Mai mult, presedintele ei, liberalul Mihai Voicu, va participa la sedintele Comisiilor juridice dedicate dezbaterii Legii votului uninominal. In realitate, in aceasta lege nu se vor modifica doar cele trei articole declarate neconstitutionale”.

Gandul scrie ca cel mai important dintre articolele contestate se refera la listele suplimentare de candidati la nivel national, afisate doar in sectiile de votare. Potrivit proiectului Guvernului, la aceasta lista de rezerva partidele ar fi apelat in cazul in care ar fi obtinut, la alegeri, in urma redistribuirii, mai multe mandate decat numarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale.

Unul dintre juristii din comisia de la Senat, conservatorul Gavrila Vasilescu, a declarat ieri pentru Cotidianul ca este sceptic in privinta finalizarii in termenul prevazut a raportului. „Prin renuntarea la lista suplimentara se modifica substantial intreaga lege. Ne va lua multe zile de lucru“, a spus Vasilescu. Senatorul PC este insa contrazis de catre presedintele Comisiei de Cod electoral, liberalul Mihai Voicu, care a precizat totodata ca modificarea competentei de legiferare nu inseamna si desfiintarea comisiei pe care o conduce. „Eliminarea listei atrage modificarea doar a cinci articole. Se poate rezolva totul in doua zile“, a spus Voicu. El si-a manifestat insa regretul ca legea nu poate intra in sedinta comuna de luni, care are ca punct principal pe ordinea de zi cuvintarea presedintelui Frantei.

Tot ieri, liderul PD-L, Emil Boc, a cerut Parlamentului sa voteze o lege care sa reprezinte o combinatie intre proiectele PSD si PD-L cu sistemul uninominal in doua tururi de scrutin. O declaratie tot de ieri a lui Mircea Geoana, care s-a referit la alegerea prin vot uninominal a presedintilor consiliilor judetene - articol existent in legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, denota care este pozitia PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.