• Un sef de stat, ministri, senatori sau deputati, seful SRI si cel al SIE, precum si alte persoane cu functii importante in statul roman i-au asigurat spatele lui Omar Hayssam, sirianul arestat marti pentru rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.
• Multe dintre aceste persoane s-au transformat in protectorii afaceristului, permitindu-i sa dea statului teapa dupa teapa fara sa fie deranjat, pina acum citeva zile, de Politie sau Parchet in vreun dosar penal.
• Oficialii din acest grupaj sint mentionate cu functiile detinute in momentul cind, prin actiuni concrete sau prin pasivitate, au protejat interesele unui personaj care acum este anchetat si pentru acte de terorism.

Se stringe latul in jurul lui Priboi?

In timp ce despre soarta celor trei jurnalisti rapiti in Irak nu se mai stie nimic, mass-media romanesti au fost bombardate, ieri, cu informatii privind convocarea la Parchet a unor demnitari sau oameni de afaceri care ar fi avut legaturi cu Omar Hayssam. Printre numele vehiculate de diverse surse s-au numarat atit cele ale membrilor PSD Ristea Priboi si Viorel Hrebenciuc, cit si cel al omului de afaceri Fathi Taher. Mai mult, din datele primite de jurnalisti, anchetatorii ar fi facut mai multe descinderi la locuintele familiei Priboi din Bucuresti si din tara. Speculatii sau nu, cert este ca nici unul dintre cei vizati nu s-a intilnit inca cu procurorii. Oficial, procurorii care instrumenteaza dosarele lui Hayssam au afirmat ca nici o persoana nu a fost citata, ieri, pentru audieri.

Cu toate acestea, surse judiciare spuneau ca fostul deputat PSD ar fi totusi in atentia procurorilor care investigheaza dosarele referitoare la Omar Hayssam. Ristea Priboi a fost ofiter al Departamentului de Informatii Externe al Securitatii si apoi in cadrul Serviciului de Informatii Externe. In perioada 1994-1996, a fost consilier al presedintelui Camerei Deputatilor Adrian Nastase. El a fost acuzat ca a facut politie politica si ca s-a implicat in anchetarea manifestantilor la revolta de la Brasov din noiembrie 1987.

Omar recunostea legaturile cu Priboi

Potrivit declaratiei sale de avere depuse in mai 2004, Ristea Priboi avea, la acel moment, conturi si depozite de aproximativ 500 de milioane, dar si actiuni de 370 milioane lei la Petrom Bucuresti. La un moment dat, Omar Hayssam a confirmat, pentru "Evenimentul zilei", ca are cunostinte printre membrii conducerii PSD, el mentionind numele lui Ristea Priboi.
Informatiile venite ieri catre presa mai aratau ca autoritatile i-au luat in vizor in acelasi dosar si pe oamenii de afaceri Fatih Taher si Viorel Hrebenciuc. Contactati telefonic de reporterii "Evenimentului zilei", acestia au negat insa ca ar fi primit vizita politiei sau a procurorilor.

Dosare puse la dospit patru ani

Omul de afaceri Omar Hayssam a fost arestat, acum doua zile, intr-un dosar deschis de procurori inca din 2001. Cu toate ca avea probe suficiente pentru a-l lua la intrebari pe Hayssam, procurorul George Muscalu, cel la care a ajuns documentatia, a ales sa o pastreze in sertar timp de patru ani.
Surse judiciare ne-au declarat ca toate plingerile care au inceput sa curga la Parchet, incepind din 2001, impotriva lui Omar Hayssam ajungeau pe filiera fostului procuror general Tanase Joita - omul de incredere al ministrului Rodica Stanoiu - direct in sertarele sefului sectiei a doua, George Muscalu.

Si asta in conditiile in care Parchetul General incepuse sa primeasca de la FBI, inca din 2002, rapoarte vizind legaturile pe care Omar Hayssam le avea cu grupari considerate teroriste. Muscalu incepe sa scoata la lumina cauzele care il vizau pe Omar Hayssam abia din septembrie 2003, imediat dupa detronarea protectorului sau, Tanase Joita. Astfel, la inceputul anului 2004, procurorul detaseaza doi subordonati sa monitorizeze activitatea omului de afaceri Omar Hayssam. Abia dupa noua luni, adica in septembrie 2004, acesta este chemat la sediul Parchetului sa dea cu subsemnatul.

Dosarele din sertarul procurorului George Muscalu

Pe linga dosarul in care sirianul este acum arestat si acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro, Muscalu a mai tinut in sertar si alte dosare care-l vizau pe Hayssam.
Una dintre cauze este cea legata de privatizarea societatii "Baneasa" SA. Surse judiciare ne-au declarat ca in acest dosar, care s-a plimbat pina acum de la George Muscalu la PNA si inapoi, se va declansa o ancheta serioasa, chiar incepind de astazi.

Un alt dosar pastrat cu grija este cel in care Hayssam e acuzat de legaturi cu membrii unor retele de crima organizata de la care sirianul ar fi luat masini furate pe care le oferea apoi in schimbul unor datorii partenerilor sai de afaceri.
In al patrulea dosar aflat pe masa procurorului Muscalu, Omar Hayssam este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si constituirea unui grup criminal organizat. In acest caz, prin tranzactii cu camioane Volvo, omul de afaceri ar fi prejudiciat mai multe firme cu doua milioane de euro. Infractiunile comise de sirian nu se opresc insa aici, existind date ca acesta s-ar fi ocupat si cu traficul cu arme. Cunoscatorii spun ca el a fost unul dintre furnizorii gherilelor cecene si, de asemenea, a avut astfel de afaceri si cu irakienii.

Muscalu: "A fost nevoie de mult timp"

Contactat telefonic, procurorul George Muscalu a sustinut ca in dosarele in care este cercetat Hayssam si care se afla la aceasta ora pe masa anchetatorilor s-au facut de-a lungul vremii activitati de cercetare si monitorizare a grupurilor infractionale. "Dat fiind faptul ca este vorba despre cauze complexe, cercetarile au durat mai mult timp. Pentru a proba astfel de infractiuni trebuie sa se stringa multe probe", a afirmat magistratul.

Un sef de stat, ministri, senatori sau deputati, seful SRI si alte persoane cu functii importante in institutiile statului au fost cei care i-au asigurat spatele lui Omar Hayssam, sirianul arestat marti pentru rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. Multe dintre aceste persoane s-au transformat in protectorii afaceristului, permitindu-i sa dea statului teapa dupa teapa fara sa fie deranjat pina acum de politie sau Parchet in vreun dosar penal. De la izbucnirea scandalului, care a blocat din treburile de zi cu zi cele mai importante institutii ale statului, serviciile secrete si Parchetul se inghesuie sa-si arate eficienta. Insa, ca de fiecare data, prea tirziu pentru a se mai bucura de credibilitate.

Omar Hayssam s-a bucurat de o protectie incredibila din partea autoritatilor statului in timpul guvernarii PSD. Aceasta a fost si perioada in care averea afraceristului a inceput sa fie contabilizata in milioane de euro. Hayssam a avut nu numai protectie politica la cele mai inalte niveluri, ci si protectie din partea altor institutii ale statului, grupate in zona serviciilor secrete sau a justitiei. Omar Hayssam era cunoscut de mai toti membrii PSD ca un apropiat al lui Ion Iliescu. Potrivit lui Dan Andronic, ex-consilier al fostului partid de guvernamint, sirianul era prezent in delegatiile prezidentiale care-l insoteau pe Ion Iliescu in vizitele din stainatate inca din 1994.

Ristea Priboi, administratorul sirianului

Urmatorul apropiat de Hayssam si de afacerile acestuia din lista mai-marilor PSD este Ristea Priboi, fost ofiter al Departamentului de Informatii Externe (DIE) al Securitatii si apoi al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Se banuieste ca Omar si Priboi s-au cunoscut tocmai prin intermediul relatiilor de serviciu ale acestuia din urma, pe vremea cind lucra in DIE si SIE, si cind Hayssam era un "obiectiv". Citiva ani mai tirziu, Ristea Priboi a devenit consilierul presedintelui Camerei Deputatilor Adrian Nastase, dar si nasul unuia dintre copii acestuia. Astfel, chiar daca Nastase nu apare ca avind vreo legatura directa cu Hayssam, este greu de crezut ca nu stia cine este acesta.

Ristea Priboi a fost chiar membru in consiliul de administratie al firmei Iapit-Divertis Bucuresti, controlata de Mahmoud Khaled Omar si de Omar Hayssam, prin intermediul companiei Uno International Eximp SRL. Priboi a renuntat la postul din consiliul de administratie abia dupa ce presa a scris despre acest lucru, demonstrind conflictul de interese dintre functia respectiva si calitatea de deputat detinuta de membrul PSD.

Galeria pesedistilor apropiati lui Hayssam

Hayssam il poate enumera printre apropiatii sai politici si pe Viorel Hrebenciuc, deputat si vicepresedinte al PSD. Omar nu este singurul arab cu care Hrebenciuc are o relatie mai speciala, de notorietate fiind prietenia lui cu Fatih Taher, afaceristul despre care s-a spus ca se afla in spatele ziarului "Adevarul".
De curind, senatorul Ioan Talpes, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu si persoana prin care fostul presedinte a facut numeroase jocuri politice, a recunoscut ca il cunoste pe Hayssam. Talpes a incercat in aceste zile chiar sa distraga atentia de la relatia lui Ion Iliescu cu sirianul, declarind ca acesta era de fapt un apropiat al lui Dan Ioan Popescu.

Stringerea de mina a lui Timofte-SRI

Pe aceeasi lista a cunoscutilor din PSD se numara si actualul numar doi in stat, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului. Alti cunoscuti? Mircea Ursache, ultimul sef al APASP, si Ovidiu Musetescu, penultimul sef al APAPS. De remarcat ca toti membrii PSD cu care Hayssam a avut relatii directe sau prin interpusi ocupa pozitii dintre cele mai inalte la sefia partidului.
Nu poate fi trecuta cu vederea nici stringerea de mina dintre Hayssam si Radu Timofte, seful Serviciului Roman de Informatii, si zimbetul larg afisat de acesta din urma cu ocazia barbatescului gest. Momentul a fost imortalizat de o camera a postului Antena 1, iar reactia lui Radu Timofte, surprinsa de pelicula, demonstreaza clar ca il cunostea pe Hayssam.

Patru dosare tinute in sertar

Protectia de care s-a bucurat Omar Hayssam nu s-a limitat la zona politicului. Fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatare a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, a blocat patru dosare care-l priveau pe sirian. Noul sef al Oficiului, magistratul Iulian Dragomir, ne-a declarat ca a gasit dosarele ascunse in sertarele fostului sef al institutiei.

Dragomir a dispus trimiterea acestora l-a Parchetul General: "Dosarele contineau sute de pagini cu informatii concludente despre operatiuni de spalare de bani. Informatiile sint strict secrete, insa pot sa va spun ca de o luna lucram cu un analist de la Parchetul General numai pe cazul Hayssam". Postul Antena 1 a afirmat ca in aceste dosare sint vizati si doi fosti primari ai sectorului 1, pesedistii Vasile Gherasim si George Padure. In facerile lui Hayssam mai apare si Sergiu Sorescu, fiul fostului sef al Politiei Romane, generalul Dumitru Sorescu. Toate aceste informatii au fost ingropate la ONPCSB.

Serviciile secrete tac

Omar Hayssam, citiva membri ai familiei sale si unii dintre partenerii sai de afaceri au fost monitorizati, ani de-a rindul, atit de Serviciul Roman de Informatii si de Serviciul de Informatii Externe, cit si de structura de informatii a Ministerului de Interne. Surse oficiale ne-au declarat ca, in ultima perioada, Hayssam era monitorizat in Romania de SRI, iar unul dintre fratii sai se afla sub supravegherea SIE.
Cu toate acestea, serviciile secrete nu au anticipat si prevenit rapirea jurnalistilor plecati in Irak cu ajutorul sirianului. Contactati de EVZ, reprezentantii abilitati ai serviciilor de informatii au refuzat sa faca declaratii pe aceasta tema, invocind prevederile legale.

Vasile Ion recunoaste: "Am fost la vinatoare cu Omar Hayssam"

Senatorul PSD de Buzau, Vasile Ion, tatal ziaristei rapite Marie-Jeanne Ion, a recunoscut ca il cunoaste destul de bine pe Omar Hayssam si ca a organizat o vinatoare la care a luat parte controversatul om de afaceri. Declaratiile facute miercuri seara, cind Vasile Ion a intervenit telefonic la emisiunea "Nasul", de pe B1 TV, confirma apropierea dintre acesta si sirian.
"Eu il cunosc pe acest om (n.r. - Omar Hayssam) si il cunosc destul de bine, pentru ca relatia noastra a fost una intre prefect si un agent economic din judet. (...) Ne-am mai vazut in citeva situatii, nu va mint si nu va ascund faptul ca, avind un protocol la prefectura, odata am organizat o vinatoare la care a participat el si ambasadorul Siriei din acea vreme, dar nu relatii de prietenie. (...)", a spus Vasile Ion.

Socat de implicarea lui Hayssam in rapire

Intrebat de moderatorul Radu Moraru cum a reactionat cind a aflat din presa despre posibila implicare a lui Omar Hayssam in rapire, Vasile Ion a spus: "Eu am ramas socat la aceasta informatie. (...) Un om pe care l-ai cunoscut sa poata face asa ceva, pentru mine este... nu stiu, nu pot sa inteleg". Tatal jurnalistei a mai spus ca, din momentul disparitiei grupului l-a sunat zilnic pe Hayssam: "Eu am vorbit aproape zilnic cu el pentru ca am auzit de chestiunea cu patru milioane si cu emisarii trimisi acolo si aveam nevoie de informatii. (...) Eu nu am insistat, discutiile cred ca erau de 20-30 de secunde, intrebam daca are ceva noutati, imi spunea ca nu are".

Vasile Ion sustine ca a aflat despre plecarea fiicei sale in Irak de la un operator de la Prima TV si a incercat sa o convinga sa nu plece, dar fara succes: "Am intrebat-o la telefon ce e cu plecarea in Irak. (...) Bineinteles ca m-am opus, m-am opus serios. (...) O sunase si pe sotia mea si fusese la fel ... incercase s-o convinga sa nu plece... Au mai trecut o zi sau doua si m-am trezit dimineata cu un telefon din aeroport: sint la aeroport, ma pregatesc sa plec", a spus tatal jurnalistei.

Sirianul, carbunele incins din palma PSD

Graba cu care PSD s-a lepadat de Omar Hayssam reprezinta o premiera a fostului partid de guvernamint. De-a lungul anilor, partidul lui Iliescu si Nastase si-a aparat tot timpul membrii sau simpatizantii certati cu legea. Ne amintim cohorta de pedeseristi care l-a insotit la Parchet, cu ani in urma, pe condamnatul de astazi, Gabriel Bivolaru. Si totusi, in cazul lui Omar Hayssam aceasta regula nescrisa a PSD n-a fost respectata.

"Evenimentul zilei" a intrat in posesia unor documente care demonstreaza ca Omar Hayssam, arestat, gravita pe orbita Cotrocenilor, asa cum au facut-o si pedofili dovediti (Kurt Treptow) sau escroci internationali (Willem Matser). Dovada clara: a fost aproape nelipsit din alaiul lui Ion Iliescu in vizitele din strainatate. Daca investitorul arab lipsea de pe lista invitatilor, Administratia Prezidentiala, repara greseala, solicitind ambasadei romane din tara unde se efectua deplasarea, sprijin pentru eliberarea vizelor.

Corina Cretu are "amnezii"

Omar Hayssam a urcat in avionul prezidential de multe ori. Asa a ajuns in Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Filipine, Japonia si Singapore. "In momentul in care, la sfirsitul anului 2002, au aparut informatii in legatura cu posibile probleme cu justitia, domnul Omar Hayssam nu a mai fost inclus in aceste delegatii, tocmai pentru a nu da nastere la speculatii", spunea, pe 31 martie, Corina Cretu. Realitatea arata altceva: Hayssam a fost cu Iliescu si in aprilie 2003 (Uzbekistan si China), si in iulie 2003 (Rusia), si in septembrie (Kazahstan).

Daca n-a mintit Corina Cretu, atunci se ridica intrebarea: de ce Omar Hayssam a mai calatorit cu Ion Iliescu daca la Cotroceni se stia din 2002 ca acesta ar avea "posibile probleme cu justitia"?
Fostul sef al Departamentului de Protocol al Administratiei Prezidentiale, ex-consilierul de stat Dumitru Honciu ne-a precizat, ieri, ca "selectia oamenilor de afaceri pentru vizitele in strainatatea ale presedintelui Iliescu era facuta de Ministerul Economiei si Comertului".

Dumitru Honciu a insistat si el: "Dupa aparitia in presa a criticilor la adresa Administratiei Prezidentiale, legate de includerea in delegatiile oficiale a unor afaceristi controversati, domnul presedinte Ion Iliescu ne-a chemat si ne-a cerut ca toti oamenii de afaceri sa fie verificati sa nu aiba datorii la stat si in general, sa nu aiba probleme". Dumitru Honciu plaseaza acest eveniment un an mai tirziu decit Corina Cretu. "Omar Hayssam nu a mai venit cu noi dupa 2003", a afirmat ieri fostul consilier de stat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.