Presedintele, premierul si liderii principalelor partide s-au reunit la Iasi, pentru prima oara, intr-o manifestare care s-a transformat dintr-un moment festivist dedicat Unirii Principatelor in miting electoral, galeriile formatiunilor politice huiduindu-i si aclamadu-i pe Basescu si Tariceanu.

Manifestarea dedicata celebrarii a 149 de ani de la Unirea Principatelor a mobilizat sute de membri PNL, PD-L si PSD in Piata Unirii din Iasi, simpatizantii partidelor venind "inarmati" cu simboluri ale formatiunilor, astfel ca piata era colorata in galben, portocaliu si rosu.

Membrii de partid, inclusiv liderii lor, aflati pe scena amplasata pentru oficialitati, purtau esarfe in culorile respective, taberele fiind bine delimitate. Liberalii au venit si cu baloane si umbrele colorate in galben, iar pe cladirile din piata puteau fi zarite afise mari, tot in culorile galbene, infatisandu-i pe Kogalniceanu, Cuza si pe Bratianu, cu mesajul "Acestor liberali le datoram Unirea!". In replica, simpatizantii de la PD-L agitau bannere cu inscriptia "Unirea face puterea!", sloganul sub care democratii au facut si fuziunea cu PLD, comenteaza NewsIn.

Scena pe care s-au asezat personalitatile participante la manifestare a fost si ea "decorata" in aceeasi logica cromatica. Inainte de a-si sustine discursurile, premierul si presedintele au schimbat cateva cuvinte, cei doi parand extrem de relaxati, chiar joviali. In vreme ce Basescu si Tariceanu au facut conversatie si chiar si-au zambit, tabara pesedista a parut ceva mai dezbinata, liderii PSD Ion Iliescu si Mircea Geaona au stat separat, pe flancurile grupului de politicieni.

"Imi face placere sa fiu astazi la Iasi, dar nu-mi face placere ca politizati o sarbatoare care este in primul rand a moldovenilor", si-a inceput presedintele Basescu discursul pentru a raspunde huiduielilor multimii. Reactia multimii la discursul sefului statului a fost insotita de baloane galbene care s-au ridicat in aer, intr-un gest ce s-a dorit un fel de protes mut al simpatizantilor PNL.

In fata multimii colorate in galben, portocaliu si rosu, premierul a facut apel la unitatea clasei politice, dand exemplul liderilor politici de acum 150 de ani: Kogalniceanu, Bratianu, Cuza. "Trebuie sa invatam din intelepciunea lor, din vointa lor de a pune deoparte interesele personale atunci cand obiectivele natiunii cereau sa actinoneze impreuna", a spus premierul. El a sugerat ca acele calitati pe care ar trebui sa le aiba politicienii din ziua de astazi, modelul celor care au condus Romania acum 150 de ani, se regasesc in randul membrilor PNL. "Am venit aici impreuna cu un urmas al unuia dintre liderii politici care au realizat Unirea si Romania moderna, Mihail Kogalniceanu. Ma bucur ca este membru al PNL, pastrand traditia inaintasilor sai", a comentat Tariceanu, care a fost huiduit, la randu-i, pe finalul discursului.

La sfarsitul ceremoniei, premierul s-a prins in Hora Unirii alaturi de simpatizantii celor trei partide, intre care singura figura cunoscuta era cea a liderului PNL Iasi Relu Fenechiu. In acest rastimp, presedintele Basescu a parasit scena pentru a face o baie de multime, dincolo de cordonul jandarmeriei, intrand si el intr-o alta hora formata de oamenii care se adunasera in jurul lor, conform NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.