Vicepreedintele Parlamentului European, Miquel Angel Martinez, a artat cu degetul spre Romania, susinand c situaia de pe scena politic creeaz o stare de ingrijorare in randul europenilor.

"Ceea ce se intampl pe scena politic nu este la nivelul calitii oamenilor din Romania i suntem foarte serios ingrijorai in aceast privin", a spus Martinez, citat de Rompres. Acesta a artat c lupta dintre eful statului i premier, precum i referendumul care a avut loc pentru suspendarea lui Bsescu "sunt lucruri care creeaz o imagine pe care noi, ca prieteni ai Romaniei, nu o ateptam i nu o dorim"

Tot el considera ca situatia de pe scena politica romaneasca, alimenteaza o stare de ingrijorare la nivelul UE, cu privire la capacitatea conducerii Romaniei de a face fata provocarilor si responsabilitatilor integrarii. “Multi oameni se intreaba daca aceasta tara, cu un asemenea nivel de instabilitate, nu face decat sa o transfere la nivelul Uniunii Europene si daca este in stare sa-si duca la capat responsabilitatile. Din fericire noi, socialistii europeni, cei care au incredere in poporul roman mai mult decat in conducerea tarii, am reusit sa facem presiuni ca Romania merita”, a afirmat oficialul european. Vicepresedintele PE a apreciat ca in orice tara sunt tensiuni politice, dar ca este important cum sunt directionate acestea. El a subliniat, in context, ca problemele unei tari membre UE nu mai sunt ale acelei tari, ci ale Uniunii in ansamblu dupa cum relateaza Cronica Romana.

Jurnalul National atrage atentia ca el este al doilea oficial european care a adus critici Romaniei anul acesta. Vicepreedintele grupului socialist din PE Hannes Swoboda a atras i el atenia recent, in contextul cazului Norica Nicolai, c imaginea Romaniei se deterioreaz din cauza acestor certuri, iar reforma in justiie este afectat.