Nemultumiti ca Guvernul nu trimite sesizarea la Curtea Constitutionala, cei doi vicepresedinti PNL ameninta cu o noua plingere la CCR care ii vizeaza pe ministrii parlamentari din „lotul Basescu“.

Nemultumiti ca sesizarea privind problema numirii Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei nu a fost trimisa de Guvern la Curtea Constitutionala (CCR), mai multi vicepresedinti liberali fac presiuni asupra Palatului Victoria pentru urgentarea procedurilor. Pentru a impusca doi iepuri dintr-o lovitura, mai multi lideri ai PNL fac lobby ca la CCR sa fie trimisa inca o sesizare, care i-ar putea face scapati, cel putin temporar, pe ministrii din „lotul Basescu“ care sint si parlamentari. Surse din PNL sustin ca vicepresedintii PNL Norica Nicolai si Dan Radu Rusanu sustin cu infocare acest demers, care ar urma sa demonstreze ca in cazul ministrilor-parlamentari care sint anchetati este necesar si avizul Parlamentului.

Daca se va da curs acestei initiative, patru din dosarele unor fosti ministri (Adrian Nastase, Miron Mitrea si Codrut Seres) si cel al celui in functie (Paul Pacuraru), pentru care Traian Basescu a cerut inceperea urmaririi penale, au sanse mari sa ajunga tirziu pe masa procurorilor.

Dan Radu Rusanu recunoaste deschis ca este unul dintre sustinatorii actiunii: „Cei patru actuali si fosti ministri sint si parlamentari. Atit Constitutia, cit si Legea raspunderii ministeriale prevad ca avizul inceperii urmaririi penale pentru ministri sau fosti ministri, care sint in acelasi timp senatori sau deputati, trebuie dat de Camera din care fac parte. Si este logic sa fie asa. Inainte de a deveni ministri, ei au depus juramintul in fata Parlamentului. Ceilalti, adica domnii Remes, Chiuariu, Nagy, nefiind parlamentari au depus juramintul in fata sefului statului. Nu poate veni seful statului peste Parlament si sa ceara el inceperea urmaririi penale pentru persoane care au depus juramintul, in prima instanta, in fata Parlamentului. Asa cum nici presedintii celor doua Camere, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, nu pot trece peste Traian Basescu si sa avizeze inceperea urmaririi penale pentru ministri care nu au nici o treaba cu Parlamentul. Stiu ca dnii Morar si Boc sustin ca nu este necesar avizul Parlamentului, dar domniile lor nu fac altceva decit sa declare ceea ce ii face placere presedintelui Basescu si nu ce spune legea“, ne-a declarat Rusanu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, este mai rezervat in privinta acestei initiative. El a declarat pentru Cotidianul ca, „potrivit legii, Parchetul, prin procurorul general, trebuie sa sesizeze Parlamentul, si numai dupa sesizarea Parchetului, Parlamentul poate sa-si exprime votul in privinta persoanelor respective“.

Sursele citate mai sustin, totodata, ca atacarea la Curtea Constitutionala este principala arma a avocatilor celor patru parlamentari mentionati. In cazul in care Curtea le va da dreptate, Camera Deputatilor va pune in discutie cazurile Nastase si Mitrea, iar Senatul, pe cele ale lui Pacuraru si Seres, dar numai dupa ce se vor pronunta comisiile juridice. Exista chiar si posibilitatea ca rapoartele comisiilor sa propuna plenului sa respinga cererea de urmarire penala, pentru unul sau altul (sau chiar toti cei in cauza) dintre cei vizati, iar daca se va vota in acest sens, dosarul sau dosarele nu vor mai ajunge la Parchet sau la DNA si nu va mai incepe urmarirea penala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.