La diverse dezbateri, pe blogul personal, in declaratiile publice, presedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, vorbeste neincetat despre unificarea fortelor de stanga in jurul partidului.

Cu aceasta strategie, PDSR a castigat alegerile din 2000. De ea s-a folosit Iliescu si in 2005, atunci cand a vrut sa se rupa de PSD si sa creeze o alta formatiune de stanga alaturi de Petre Roman.

Indigo

Intrebat ieri, intr-un interviu acordat postului RFI, la ce se refera cand vorbeste despre coagularea stangii, ideologul PSD a spus ca "era si o idee a lui Petre, un pol social care viza atat partidele de stanga, (...) dar si dialogul partidelor cu alte structuri ale societatii, deci si miscare sindicala, de societate civila s.a.m.d". Acelasi plan l-a avut Iliescu si in 2005, tot alaturi de Petre Roman, cand cei doi au inceput sa puna bazele "polului social", o "umbrela" menita sa adune fortele de stanga din Romania. Structura includea, pe langa PSD, atat partide, cat si sindicate. Ideile de atunci ale lui Iliescu au ramas intacte cu propunerile sale de azi: mentorul PSD apreciaza ca "dominarea" societatii civile si a vietii publice de catre "o minoritate de intelectuali de dreapta" "este o proasta si o falsa imagine", antidotul fiind atragerea intelectualilor de stanga "intr-un cadru ordonat", care sa favorizeze relansarea stangii in Romania.

Nostalgie

Reteta lui Iliescu de coagulare a stangii a functionat ca unsa in 2000, atunci cand PDSR (vechea denumire a PSD, n.r.) s-a aliat cu CNSLR Fratia, PUR, PNL-Campeanu, PSDR si a cooptat doi lideri importanti de sindicat - Matei Bratianu (presedinte BNS) si Elena Sporea (presedinte Agrostar). Rezultatul: PDSR a obtinut 45% din locurile in Parlament, fiind la numai 5-6 procente distanta de formarea unui guvern monocolor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.