Anul 2008 pare sa fi inceput prea repede pentru liderii UDMR, recentele evenimente politice reusind sa creeze confuzii majore printre acestia.

In ultimele zile, senatorul Gyorgy Frunda si presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, s-au intrecut in declaratii bizare. Frunda vrea sa fie original in interpretarea procedurilor, iar Kelemen nu e la curent cu noutatile legislative.

Senatorul Uniunii, Gyorgy Frunda, desi jurist de profesie, s-a grabit sa declare miercuri ca seful statului nu putea cere inceperea urmaririi penale in cazul celor opt fosti si actuali ministri decat ca simplu cetatean.

Mai mult, udemeristul s-a aratat convins ca Basescu a gresit indreptandu-si solicitarea catre ministrul Justitiei, in loc de Parchet. Aceasta in conditiile in care presedintele a specificat, in comunicatul care anunta acordul sau pentru inceperea urmaririi penale, ca demersul se bazeaza pe Constitutie si Legea raspunderii ministeriale.

Frunda, contrazis de legi

In viziunea lui Frunda, Basescu ar fi trebuit sa adreseze cererea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau procurorului general, in nici un caz ministrului interimar de la Justitie, potrivit declaratiilor acestuia citate de Mediafax. Legile in vigoare il contrazic insa pe senatorul UDMR.

Potrivit articolului 109 din Constitutie, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor". In acelasi timp, Legea raspunderii ministeriale stipuleaza, la articolul 18: "Daca una dintre cele doua Camere ale Parlamentului sau presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala, dosarul cauzei se trimite de indata ministrului Justitiei sau dupa caz, primului- ministru pentru a proceda potrivit legii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.