Gruparile din PSD calculeaza formulele cele mai potrivite pentru a-si plasa liderii la virful partidului. Intr-o varianta, candidatii pentru functiile de vicepresedinti ar trebui sa se lupte corp la corp, fiecare la o anumita "categorie". O alternativa ar fi aceea sa aiba loc o lupta "la gramada", in care sa cistige primii cinci sau sapte candidati care obtin cele mai multe voturi. O noua idee agita spiritele in PSD. Citiva lideri ai partidului sint de parere ca vicepresedintii sa fie alesi in mod individual pe un anumit profil. Implicit candidaturile doritorilor sa fie depuse pentru una si numai una dintre functiile de vicepresedinti scoase la concurs, fixindu-se astfel "circuite" distincte pe care sa alerge candidatii.

O idee care vine din anturajul lui Iliescu

Potrivit unuia dintre vicepresedintii PSD, domeniile ar putea fi urmatoarele sapte: politic, economic, social, relatii internationale, aparare si siguranta nationala, tineret si femei. Ideea vine din anturajul lui Ion Iliescu, dar este sustinuta si de alti lideri. Miron Mitrea ne-a declarat ca este de acord ca vicepresedintii sa fie alesi in mod individual, pe domenii de specialitate, si nu la gramada. "Voi face aceasta propunere la urmatorul Birou Executiv si sper sa fie aprobata. Asa ar fi normal.

Vicepresedintii sa fie alesi in baza unui profil stabilit dinainte", a spus Miron Mitrea. Si actualul secretar general, Dan Matei Agathon, crede ca "este o idee buna sa se stie de la inceput pentru ce sint alesi vicepresedintii". "Deocamdata este insa la stadiu de discutii si nu a fost luata nici o decizie", a precizat Dan Matei Agathon. Serban Nicolae, unul dintre cei care si-au anuntat intentia de a candida pentru o functie de vicepresedinte PSD, sustine si el ideea. Mai mult, el propune ca unul dintre vicepresedinti sa fie responsabil de "selectarea cadrelor". "El ar putea coordona un departament care sa se ocupe de selectarea candidatilor pentru diverse functii, astfel incit sa evitam situatia in care stabilim candidatii pe genunchi", ne-a declarat Serban Nicolae.

"O smecherie care ar inchide calea pentru liderii noi"

Pe de alta parte, Vasile Dincu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, nu este de acord cu aceasta propunere. "Vicepresedintii ar trebui sa fie alesi liber pentru forta lor politica. Nu ar fi bine sa mergem pe candidaturi specializate. Ar bloca candidaturile individuale si sansele unora. In plus, exista deja ideea departamentelor specializate pe domenii in cadrul biroului coordonator", ne-a declarat Vasile Dincu. Reamintim ca, in schita viitorului statut al PSD, a fost aprobata infiintarea unui Birou Coordonator structurat dupa schema tipurilor de ministere existente in cadrul Executivului. "Este o smecherie care ar inchide calea pentru liderii mai noi ai partidului", ne-a declarat unul dintre parlamentarii tineri din anturajul lui Nastase, care se impotriveste acestei idei.

Avantaje si dezavantaje

Varianta cu vicepresedintii specializati ar conduce la o intensificare a competitiei. Delegatii de la Congres ar fi astfel pusi in situatia de a alege un nume dintr-un cuplu sau o tripleta de candidati. Separarea gruparilor din partid s-ar evidentia mai tare. Competenta pe un domeniu a unor candidati ar fi prioritara fata de popularitatea altor candidati si ar deschide sansele in special pentru fostii ministri cu experienta in propriul lor domeniu sau pentru lideri cu vechime: Ioan Mircea Pascu si Ioan Talpes (aparare), Mircea Geoana si Vasile Puscas (externe), Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu (economic), Sorin Oprescu si Marian Sirbu (social). Ar fi destul de greu de gasit loc pentru lideri precum Ioan Rus, Cristian Diaconescu.

Pe de alta parte, daca s-ar candida pe lista, optiunile delegatilor lor ar putea arata cu totul altfel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.