Demnitarii UDMR din Guvern au avut luni o intalnire la Palatul Victoria cu reprezentantii bisericilor traditionale maghiare.

S-au discutat puncte din programul UDMR. Liderul Uniunii, Marko Bela, a participat si el. Nu mai este membru al Guvernului, asa ca a fost la discutii in calitate de presedinte UDMR. Contextul in care s-a petrecut intalnirea: la alegerile pentru Parlamentul European, bisericile maghiare nu au sprijinit UDMR. Mai sunt cateva luni si vin alegerile locale.

Educatie si retrocedari

Secretarul de stat Szasz Attila (fostul consilier al lui Marko Bela pe vremea cand liderul UDMR era ministru de stat, n.r.), unul dintre participantii la intalnire, a spus ca "a fost o consultare" la care au participat consilierii episcopilor bisericilor maghiare si la care "S-a discutat despre educatie si retrocedari... acesta a fost principalul punct, cum stam cu retrocedarile. S-a discutat in mare si despre legea educatiei, firesc, pe partea confesionala". intrebat daca vor mai avea loc astfel de intalniri, Szasz Attila a spus ca "noi tinem legatura cu bisericile, este o comanda sa facem acest lucru, mai ales noi, cei din Guvern, trebuie sa tinem legatura cu bisericile". Alaturi de Szasz Attila au participat la intalnire doi secretari de stat UDMR: din Ministerul Educatiei si Cercetarii - Gabriella Pasztor, si din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - Anna Horvath.

Vin alegerile

Liderul UDMR i-a asigurat in Guvern pe reprezentantii clericilor maghiari ca "UDMR considera ca o obligatie a sa reprezentarea eficienta, in Parlament si in Guvern, a intereselor maghiarimii, inclusiv a intereselor bisericilor istorice maghiare". Cu trei zile in urma, Marko spunea la Targu Mures, intr-o conferinta pe marginea pregatirii alegerilor locale, ca UDMR trebuie sa discute "inainte de toate cu acea treime a comunitatii maghiare care la ultimele alegeri europarlamentare nu a votat pentru UDMR". Marko a numit in acest sens organizatiile civile, bisericile si organizatiile de tineret.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.