Presedintele Basescu a semnat ieri decretul de numire a lui Teodor Viorel Melescanu in functia de ministru interimar al Justitiei.

Traian Basescu a semnat ieri decretul de numire ca interimar la Ministerul Justitiei a actualului mi-nistru al Apararii, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa, potrivit Cotidianul.

Premierul i-a solicitat sefului statului marti, intr-o scrisoare, sa-l numeasca pe Teodor Melescanu interimar la Justitie. Raspunsul presedintelui nu a intirziat sa apara.

„Presedintele Romaniei saluta decizia primului-ministru Calin Popescu Tariceanu de a propune un ministru interimar al Justitiei in urma consultarii cu seful statului“, se arata in comunicatul Presedintiei. Melescanu isi va intra in atributii imediat dupa ce decretul prezidential va fi publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit unor surse de la Cotroceni, EVZ informeaza ca presedintele a fost cel care ar fi solicitat nominalizarea unui ministru interimar. „Punctul meu de vedere ramane acelasi cu cel exprimat in ultimele zile si consider ca justitia romaneasca trebuie coordonata de o persoana cu solida experienta si buna reputatie profesionala, in masura sa impuna respect in recunoastere din partea corpului profesional al juristilor”, ar fi transmis Basescu, potrivit surselor citate.

Imediat dupa ce a fost nominalizat, Melescanu a explicat motivatiile mutarii, recunoscand ca liberalii vor sa mai discute in partid despre situatia Noricai Nicolai: „Singura ratiune a numirii unui interimar a fost oferirea unei perioade de timp care sa ne permita sa clarificam problema numirii doamnei Norica Nicolai, prin discutii directe si, eventual, prin folosirea Curtii Constitutionale sau a oricarui alt mecanism constitutional care sa ne permita sa depasim acest impas”.

Melescanu a mai precizat ca va fi ministru interimar timp de 17 zile, calculand termenul de 45 de zile din momentul publicarii demisiei lui Tudor Chiuariu in Monitorul Oficial. In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a afirmat ca mandatul de interimar al lui Melescanu se calculeaza din momentul in care apare in Monitorul Oficial decretul de numire.

Romania Libera adauga ca dupa nominalizarea ministerului interimar ar urma ca Tariceanu sa depuna o sesizare la Curtea Constitutionala. De altfel, in acest sens l-a sfatuit si insusi demisionarul de la Justitie, Tudor Chiuariu, in calitate de proaspat consilier personal al premierului. Chiuariu il incurajeaza pe Tariceanu sa sesizeze CCR, pentru a pune capat "tevaturii".

Tudor Chiuariu nu condamna numai refuzul presedintelui de a semna numirea lui Nicolai, ci si neconcordantele care i-ar fi dat posibilitatea presedintelui de a face "toata aceasta tevatura".

"Eu sunt de parere, daca ar trebui din nou sesizata Curtea Constitutionala, sa fie sesizata si pentru faptul ca exista unele neconcordante intre ceea ce a dispus Curtea prin hotarare si motivarea respectiva, care i-a dat posibilitatea domnului Basescu sa faca toata aceasta tevatura", sustine Chiuariu.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Norica Nicolai a declarat ca saluta numirea unui ministru interimar la Justitie si a apreciat si decizia de a-l numi pe Tudor Chiuariu in functia de consilier de stat.

Mai mult, Norica Nicolai a dat asigurari ca se bucura in continuare de sustinerea Partidului National Liberal pentru obtinerea portofoliului de la Justitie.

Intrebata daca isi mai doreste dupa tot acest scandal sa mai fie ministru al Justitiei, Norica Nicolai considera ca este pregatita sa faca fata acestei provocari, din moment ce a fost nominalizata de partidul aflat la guvernare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.