Cunoscutul scriitor Daniel Vighi a declarat ieri ca discutiile din martie 1990 cu Ion Iliescu nu ating nici macar tangential Punctul 11 sau chestiuni privind separatismul, ci tema centrala a fost Punctul 8 al Proclamatiei. "Iliescu ne-a cerut tot atunci sprijin pentru vizita ce dorea sa o faca la Timisoara, dar l-am refuzat pe motiv ca noi nu eram oameni politici, ci reprezentanti ai societatii civile", mai declara Daniel Vighi.

Desi membrii Societatii Timisoara isi stabilisera la intalnirea din martie '90 o agenda clara de discutii, intre care si atitudinea fostului lider FSN fata de regimul comunist, Iliescu a deturnat dialogul spre disidenta sa din anii '70. Daniel Vighi a mai spus ca tot atunci s-a mai discutat despre celebrul Punct 8 al Proclamatiei, ocazie cu care consilierii lui Iliescu s-au aratat dispusi sa "negocieze" pe aceasta tema, doar cu conditia ca Ion Iliescu sa fie... exceptat din aceste prevederi, propunere neacceptata. "La iesire consilierii lui Iliescu au incercat sa ne cumpere pentru a renunta la Punctul 8, pentru ca el (Ion Iliescu - n.n.) si-a dat seama inca de atunci de importanta acestui punct.

Au incercat sa se targuiasca cu noi, sa-l acceptam pe Iliescu, sa-l facem o exceptie la Punctul 8, au vrut chiar sa ne ofere functii in FSN. Noi am refuzat ferm, am spus ca nu facem politica. Discutia aceasta a avut loc dupa ce Proclamatia a fost lansata, tiparita in patru limbi si data agentiilor de presa. Nu s-a discutat absolut nimic despre Punctul 11, iar o alta intalnire nu a avut loc", a mai afirmat Daniel Vighi. "Dupa 11 martie 1990, cand Proclamatia a fost lansata la Timisoara, documentul nu a mai suferit nici o modificare, asa cum incearca acum Iliescu sa acrediteze in mod fals", a completat Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.

De altfel manuscrisul original, scris de mana lui George Serban, se afla expus la Muzeul Banatului. In ceea ce priveste diversiunea cu separatismul si secesiunea Banatului, aceasta isterie si dezinformarea au fost de fapt lansate pe postul national de televiziune de Cornelius Rosiianu, la comanda fostelor structuri securiste si in mod ciudat imediat dupa izbucnirea conflictelor intertnice de la Targu Mures. "Incepand din '90 securistii au atacat tot timpul pentru a compromite Societatea Timisoara. Dupa 15 ani vad ca Iliescu revine cu teza asta securista!", mai spune Vighi, in opinia caruia se incearca distragerea atentiei publicului de la Legea lustratiei.

Consecintele adoptarii unei asemenea legi ar fi extraordinare. Pe de o parte, ar dezvalui adevarata coruptie din Romania prin deconspirarea tuturor vechilor structuri securisto-comuniste care au pus mana pe economia tarii, in cardasie cu oameni de afaceri arabi racolati in acest mecanism, iar pe de alta l-ar zbura imediat, primul, pe Ion Iliescu din Parlament.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.