Norica Nicolai a avut, ieri, la Guvern, o noua discutie cu Calin Popescu Tariceanu unde i-a prezentat premierului probe in apararea sa si l-a convins sa o sustina in continuare.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Cotidianul ca primul-ministru a decis sa sustina in continuare nominalizarea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei in urma unei „discutii lamuritoare“ pe care a avut-o ieri la Palatul Victoria cu senatorul liberal.

Convocata sa dea explicatii in legatura cu greselile judiciare pe care le-ar fi comis pe vremea cind era procuror la Oltenita si pe care Traian Basescu le foloseste acum drept argumente in refuzul de a o numi la Justitie, Nicolai i-a prezentat lui Tariceanu un document din care reiese ca persoana nevinovata indicata de seful statului nu a facut nici o zi de inchisoare.

Si pentru cea de-a doua acuzatie - incalcarea statutului de magistrat prin faptul ca a reprezentat in instanta interesele unei persoane intr-un proces de adoptie -, senatorul PNL ar fi avut o justificare: a comparut in instanta in calitate de persoana particulara, nu de procuror. Sursele citate mai spun ca premierul a asigurat-o pe Norica Nicolai de sustinerea sa.

Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ieri pentru Cotidianul ca primul-ministru va sesiza cu siguranta Curtea. La rindul lui, Relu Fenechiu a precizat, pentru NewsIn, ca arbitrajul CCR este cea mai buna solutie pentru depasirea crizei de la Ministerul Justitiei si a adaugat ca nu se pune problema ca PNL sa vina cu o alta propunere

Potrivit EVZ, o alta varianta era atacarea in contencios-administrativ la Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel incat presedintele sa fie obligat prin hotarare judecatoreasca sa emita decretul de numire. Propunerea a fost avansata de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, dar nu a fost inca discutata de conducerea PNL.

Dupa intalnirea sa cu presedintele Traian Basescu, liderul PD-L, Emil Boc, a prezentat ieri solutiile premierului in cazul Nicolai - o noua nominalizare, sesizarea CCR sau o remaniere a Guvernului, informeaza Romania Libera. Lipsa unei noi propuneri pentru Ministerul Justitiei ar putea duce la o motiune de cenzura in Parlament, potrivit lui Boc.

PD-L nu are nimic de comentat la posibilitatea ca Tariceanu sa isi asume interimatul la Justitie. Dupa cele 45 de zile legale de interimat, daca premierul nu reuseste sa vina cu o noua propunere, atunci Parlamentul ar putea initia o motiune de cenzura la adresa Guvernului, a anuntat Boc.

"Uitati-va de cand nu mai avem vicepremier, nu exista nici o sanctiune in lege in acest caz", a mai adaugat el, precizand ca PD-L nu a discutat despre eventualitatea unei motiuni pe aceasta tema.

Potrivit cotidianului Gandul, Diaconescu a sustinut ca implicarea Parlamentului in numirea Noricai Nicolai nu ar fi constitutionala, aceasta interventie fiind posibila, potrivit Constitutiei, doar in cazul restructurarii Guvernului sau al schimbarii configuratiei politice a Executivului.

“Faptul ca premierul si presedintele nu sunt capabili sa aiba un minim dialog si sa convina asupra criteriilor de numire a unui sef din administratia centrala nu reprezinta nici din punct de vedere constitutional, nici moral sau politic, un argument prin care sa se solicite implicarea Parlamentului”, a apreciat Diaconescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.