Inlocuirea lui Tariceanu, dupa modelul Ciorbea si Radu Vasile: demisia ministrilor. Actualul premier incearca sa iasa elegant din scena, sustinand de unul singur varianta anticipatelor

Cat timp va mai sta Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria, raspunsul la aceasta intrebare il are Traian Basescu. Dupa toate informatiile, insa, destul de putin, seful statului fiind decis sa refaca tandemul cu Theodor Stolojan, tandem cu care anul trecut a lansat in campania electorala Alianta D.A. PNL-PD.
Traian Basescu pare sa fi renuntat la varianta anticipatelor, adoptand o tactica ce s-a dovedit a fi foarte eficienta in perioada 1996-2000, in cazul inlocuirii premierilor Victor Ciorbea si Radu Vasile: demisia membrilor Cabinetului.

Doua ar fi argumentele pentru aceasta optiune de ultima ora. Declansarea anticipatelor, cel mai devreme la toamna, l-ar putea pune pe seful statului in postura unei coabitari cu un Guvern format de actuala opozitie PSD, tinand cont de scaderea Aliantei, ca urmare a masurilor cu impact social negativ. In al doilea rand, alegerile inainte de termen nu convin partenerilor de guvernare, care ar risca sa ramana in afara Parlamentului si care, de altfel, si-au declarat sustinerea pentru varianta Stolojan. Motivul ar fi nevoia de stabilitate politica, in urmatorii doi ani, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan este data ca sigura de surse apropiate Aliantei, iar modalitatea nu este tocmai straina de Traian Basescu.
In 1997, Victor Ciorbea era nevoit sa demisioneze din functia de prim-ministru, ca urmare a unei crize guvernamentale provocate de ministrii PD. Acestia, printre care si Traian Basescu, au demisionat, amenintand cu alegerile anticipate, intr-un moment similar din punct de vedere politic celui de astazi: venirea la putere, reforme radicale si riscul de a pierde guvernarea, tocmai ca urmare a acestor reforme.

Nici tactica folosita in 2000, la revocarea lui Radu Vasile de la sefia Guvernului, nu este o noutate pentru actualul sef al statului. La vremea respectiva, a fost vorba tot de demisia in bloc a ministrilor, ceea ce l-a facut pe Emil Constantinescu sa recurga la o metoda la limita legii. In temeiul articolului 80 din Constitutie, presedintele Romaniei vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice. In urma demisiei membrilor Guvernului, premierul s-ar afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile si, implicit, Executivul nu poate functiona.

Tariceanu mai spera inca in anticipate

Surse din Alianta sustin ca ministrii democrati sunt gata sa-si dea demisia din Guvern, pentru a-l ajuta pe Traian Basescu sa refaca tandemul cu Theodor Stolojan. Si se pare ca si unii dintre liberalii din Executiv o vor face.
Varianta pare sa convina si partenerilor de coalitie UDMR si PUR, care nu doresc sub nici o forma organizarea de alegeri anticipate. Foarte explicit in acest sens a fost presedintele umanist, Dan Voiculescu, care a declarat public ca va sustine varianta Theodor Stolojan si nu are nici o intentie de a-si retrage partidul de la guvernare.

Doar Calin Popescu Tariceanu ramane pierzatorul in aceasta ecuatie. Desi sursele citate sustin ca acesta nu s-ar fi opus foarte tare planurilor lui Basescu, totusi el incearca sa salveze ce mai poate. Dupa ce a declarat in urma cu scurt timp ca nu mai doreste anticipate, el a revenit ieri, intr-un interviu acordat Rompres, vorbind pe "limba" lui Traian Basescu. Tariceanu reia tema anticipatelor ca singura solutie de a avea controlul total al guvernarii.
De asemenea, nu exclude nici o restructurare a Guvernului dupa semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Situatia insa pare a se fi schimbat.

Tariceanu este de aceasta data singurul care mai crede in solutia anticipatelor, partidele parlamentare si Traian Basescu considerandu-le, cel putin pentru moment, ineficiente. Ramane totusi de vazut ce se va intampla exact, imprevizibilitatea lui Traian Basescu nefiind o noutate pentru nimeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.