Intrevederea de sambata dintre Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Taricean se pare ca a fost de prisos, cei doi neajungand la niciun rezultat.

Potrivit BBC, discutiile au durat aproximativ 30 de minute, dar nu se cunoaste deocamdata si rezultatul lor pentru ca presedintele si premierul au convenit sa nu faca nici un fel de declaratii.

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu Tariceanu a avut loc dupa ce seful statului l-a invitat, de trei ori, pe premier pentru a avea o intrevedere.

Tariceanu este in continuare decis, potrivit unor surse liberale, sa se adreseze Curtii Constitutionale pentru a-l obliga pe Traian Basescu sa semneze decretul de numire in functie a Noricai Nicolai. "PNL va recurge la arbitrajul Curtii Constitutionale", a anuntat si senatorul Puiu Hasotti, sustinut si de senatorul Radu Stroe, informeaza Romania Libera.

Insa, dupa cum au declarat sursele PNL, premierul ar putea sa-i reproseze Noricai Nicolai faptul ca nu a anuntat partidul de aceste pete "negre" din dosarul sau profesional. De altfel, abia vineri seara s-a aflat ca Tariceanu se intalnise vineri de dimineata cu senatorul PNL pentru a se asigura ca nu exista nici o problema legata de activitatea anterioara a acestuia care sa impiedice numirea sa in functia de ministru.
"Tariceanu a intrebat-o pe Norica Nicolai daca exista eventuale probleme rezultate din activitatea anterioara care sa constituie un motiv serios de incompatibilitate cu functia de ministru, iar raspunsul a fost negativ", au sustinut surse, citate de Mediafax. Nicolai l-a asigurat pe premier ca "orice ar aparea este neadevarat".

Anul trecut Curtea Constitutionala s-a pronuntat in cazul unei alte numiri, cea a ministrului de externe Adrian Cioroianu, relateaza BBC.

"E adevarat ca avem o decizie a Curtii Constitutionale de anul trecut. Acolo spune foarte clar ca nu exista drept de veto si (presedintele -n.r.) poate refuza numai atunci cand este vorba despre neindeplinirea unor conditii legale", a declarat Georgiana Iorgulescu.

"Conditiile legale sunt cele care tin de existenta cetateniei romane, capacitatea deplina de exercitiu, sa nu fi avut o condamnare de natura penala", a precizat directoarea Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.

Adevarul adauga ca obtinerea avizului Legislativului pentru numirea Noricai Nicolai in locul lui Tudor Chiuariu este ultima optiune pe lista PNL, intrucat acest lucru ar echivala cu recunoasterea faptului ca PNL a gresit, iar Basescu a avut dreptate. Conducerea PNL ar fi trebuit sa se intruneasca astazi pentru a lua o decizie, insa sedinta a fost amanata pentru miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.