Dupa ce premierul a refuzat pentru a doua oara negocierile cu seful statului in privinta numirii noului ministru de Justitie, presedintele a facut publice date din trecutul de magistrat al Noricai Nicolai.

Potrivit EVZ, comunicatul de presa, postat in aceasta seara pe site-ul administratiei prezidentiale, debuteaza cu regretul lui Traian Basescu in legatura cu esuarea negocierilor dintre Palate in acest caz.

Gandul informeaza ca in comunicatul de presa Presedintia a explicat de ce refuza, de fapt, Basescu sa o accepte pe Nicolai. in 1987, cand Norica Nicolai - „fosta Norica Clinci” - era procuror la Oltenita, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata.

Dupa condamnare, politia a descoperit cine era adevaratul vinovat. „Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. in loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. Astfel, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrand direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale”, sustine Administratia Prezidentiala.

Apoi in 1991, Nicolai a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti. Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, Nicolai a parasit magistratura. Documentele care stau la baza afirmatiilor de mai sus sunt accesibile premierului in arhiva profesionala a Parchetului General, se mai arata intr-un comunicat al Presedintiei, noteaza Romania Libera.

Potrivit observatorilor, premierul are acum toate argumentele legale necesare pentru a renunta la nominalizarea Noricai Nicolai la Justitie. In cazul in care va refuza sa faca acest lucru, presedintele se va adresa Curtii Constituionale, care-i va da, cel mai probabil, dreptate.

Ziua adauga ca Norica Nicolai a sustinut ieri seara ca, daca faptele invocate de presedinte ar exista, nu ar ezita sa se retraga. Demersul sefului statului in ceea ce o priveste, a spus Nicolai, este "nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte".

"Basescu a reincercat sa aduca Romania la acei ani de cosmar, m-am simtit ca om, femeie, om politic anchetata de fosta Securitate. Asa-zisa mapa profesionala era elaborata in acele zile de Securitate. Basescu a dovedit ca fosta Securitate a supravietuit, fiindu-i un colaborator de nadejde. El e cel care a judecat asa-zisele dovezi si a dat verdictul, orice alta opinie este inutila, pentru ca verdictul a fost deja dat. Din fericire, azi nu mai traim in Romania dinainte de '89, opinia publica poate decide de partea cui este dreptatea", a aratat vicepresedintele PNL.

Ea a explicat faptul ca incidentul din 1987, este o minciuna sfruntata. "Ca jurist afirm cu toata responsabilitatea ca daca cineva in Romania ar fi facut asa ceva, oricine urma sa fie judecat si condamnat pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu. Nu am fost niciodata condamnata", a subliniat Nicolai. Ea a adaugat: "Orice alt comentariu este inutil, nu te poti apara in aceasta tara de acuzatii fabricate". In privinta celei de-a doua situatii mentionate de seful statului, ea ea spus doar "nu am incalcat legea!".

Surse citate de Mediafax au precizat ca premierul s-a intalnit ieri dimineata cu Norica Nicolai, aceasta asigurandu-l pe seful Guvernului ca nu exista nici un fel de probleme legate de activitatea anterioara care sa impiedice numirea in functia de ministru. La inchiderea editiei, presedintele ii transmisese deja premierului o noua invitatie la discutii "pentru a nu intarzia numirea unui ministru al Justitiei", lasandu-i premierului ocazia de a alege data si locul intalnirii, pe timpul weekendului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.