Nicio zi fara scandal in cadrul minoritatii maghiare. Ieri, radicalii maghiari s-au dat din nou in stamba, suparati ca Tribunalul Bucuresti a amanat pentru a doua oara, inscrierea Partidului Civic Maghiar.

Nemultumit presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM) Sfantu Gheorghe, Zoltan Gazda, ca urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 24 ianuarie, dar a refuzat sa faca orice comentariu cu privire la motivul pentru care dosarul a fost din nou amanat. Reamintim ca liderii UCM au depus la sfarsitul anului trecut documentele pentru inscrierea Partidului Civic Maghiar si sustin ca nu exista niciun fel de motive pentru a se refuza inscrierea acestuia, atat statutul, cat si semnaturile de sustinere fiind in regula. In opinia acestora, infiintarea noii formatiuni este asteptata de maghiarii din Romania, care, dupa 17 ani de democratie, vor avea in sfarsit parte de un pluralism politic autentic si va pune capat statutului de “partid unic” detinut de UDMR in randul acestei comunitati.

UCM, aflat la a doua tentativa de a inregistra Partidul Civic Maghiar, are ca scop declarat obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc, dar nu a cuprins acest obiectiv in statutul viitorului partid. Acest lucru l-a facut pe liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Arpad Marton, sa afirme ca maghiarii care au semnat pentru infiintarea noii formatiuni politice au fost inselati.

In replica, presedintele fondator al Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, si-a exprimat nemultumirea fata de decizia de amanare a inregistrarii partidului luata ieri de Tribunalul Bucuresti. Enervat, acesta si-a exprimat convingerea ca motivul celei de-a doua amanari este legat de o plangere depusa la dosar de Partidul Solidaritatii Democratice. Conducerea acestei formatiuni este nemultumita ca nu a putut sa reinregistreze partidul la tribunal nici dupa sapte incercari.

Szasz Jeno a explicat ca Partidul Solidaritatii Democratice nu face nicio referire la Partidul Civic Maghiar, dar, potrivit procedurii, plangerea lor trebuie analizata pentru ca procesul legal de inregistrare sa poata continua.Presedintele fondator al PCM spune ca acest demers nu face decat sa obstructioneze partidul si duce la pierderea timpului necesar pregatirii alegerilor locale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.