Premierul Tariceanu a explicat, joi, ca a decis sa nu mearga la consultari la Cotroceni intrucat Constitutia spune ca nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere si spune ca lipsa unui ministru al justitiei ar avea drept consecinta un raport defavorabil pe justitie din partea UE, informeaza NewsIn

Tariceanu a declarat ca Traian Basescu nu are argumente legale pentru a se opune acestei numiri.

"Am decis sa ies astazi in fata dumneavoastra pentru a incerca sa pun capat unui conflict intre institutii ale statului roman. Ma adresez astazi nu numai presedintelui Traian Basescu ci si milioanelor de romani care se intreaba probabil justificat cine va plati politele acestui conflict artificial intre presedinte si primul ministru. Romanii au fost nevoiti sa asiste in ultimii doi ani la un conflict permanent intre doua dintre cele mai importante institutii ale statului. Nominalizarea doamnei Norica Nicolai in functia de ministru ale Justitiei este numai unul dintre episoadele acestui conflict. Traian Basescu stie foarte bine ca nu exista nici un argument solid pentru a se opune numirii doamnei Norica Nicolai. Daca ar fi avut, atunci sunt sigur ca mi-ar fi adus la cunostinta respectivul argument. De altfel, a avut la dispozitie aproape patru saptamani pentru a-mi prezenta macar un singur argument de ordin legal in defavoarea acestei propuneri. Nu a facut-o, deci consider ca nu exista un astfel de argument. Mai mult, Presedintia a asteptat patru saptamani pentru a-mi trimite o scrisoare prin care solicita, pe baza unor motive de ordin personal si motive subiective, sa renunt la aceasta nominalizare. Eu consider ca un barbat de stat responsabil, care are in vedere interesele justitiei, si nu interesele personale, nu ar fi asteptat patru saptamani pentru ca apoi sa incerce sa blocheze activitatea Ministerului Justitiei. Un barbat de stat responsabil ar fi citit cu atentie si Constitutia si legile in vigoare si ar fi semnat apoi decretul de numire al ministrului", a spus Calin Popescu Tariceanu, conform Ziua.

Potrivit Adevarul, presedintele Traian Basescu, a declarat ieri ca nu va accepta sa desemneze la Ministerul Justitiei un ministru care sa nu aiba o cariera ireprosabila din punct de vedere profesional si moral si aminteste ca nu va semna precum notarul decretul de numire a candidatului.

"Nu voi accepta sa desemnez un ministru al justitiei care nu are o cariera morala si profesionala ireprosabile. Dar un ministru al justitiei nu voi accepta sa semnez, ca un notar in orice conditii, orice persoana. Presedintele Romaniei nu e un notar", a spus Basescu.

Conflictul dintre presedinte si premier, pe tema justitiei, a nascut diferite opinii in randul demniatarilor

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu are ce cauta la Palatul Cotroceni si nu are de ce discuta cu presedintele Traian Basescu pe tema numirii ministrului Justitiei, a declarat azi, pentru Rompres, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, informeaza Adevarul.

Boureanu a afirmat azi, la Pitesti, ca atat presedintele, cat si primul-ministru au actionat in conformitate cu atributiile pe care le au.

"Este dreptul presedintelui, si constitutional si politic, sa-si exprime in scris pozitia fata de numirea unui ministru. Este si dreptul premierului sa sustina neconditionat un candidat. (...) Avem o situatie de normalitate, care in zilele urmatoare se va lamuri" - a declarat Cristian Boureanu, potrivit Adevarul.

Potrivit EVZ, presedintele Traian Basescu il invita din nou pe premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a discuta pe tema numirii unui ministru al justitiei.

„Va invit sa avem o intalnire maine, vineri 11 ianuarie 2008, fie in cursul diminetii pana la ora 11.30, fie dupa-amiaza, dupa ora 15.00, la orice ora convenabila dumneavoastra, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria”, se arata in scrisoarea presedintelui Basescu, trimisa dupa oficializarea raspunsului lui Tariceanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.