Deputatii si senatorii vor fi alesi pe baza unui alt sistem electoral, odata cu urmatorul scrutin pentru parlamentare.
Aceasta este singura promisiune pe care o fac politicienii in momentul de fata, dupa ce dezbaterile din Parlament asupra a trei proiecte pe tema votului uninominal au fost blocate. in aceste conditii, soarta votului uninominal se va decide odata cu primele semne ale activitatii parlamentare - fie ca este vorba despre sesiunea programata pentru februarie, fie de convocarea unei sesiuni extraordinare, la sfarsitul acestei luni.
I
ntroducerea sistemului de vot uninominal urmareste, in primul rand, alegerile pentru locurile de deputati si senatori din Parlamentul Romaniei. Dezbaterile asupra noului sistem electoral au facut trimitere insa si asupra variantei ca si functiile de conducere din consiliile locale si judetene sa fie desemnate tot prin vot uninominal. Toate acestea aduc o presiune si mai mare pe umerii parlamentarilor, nevoiti sa decida in perioada urmatoare sistemul electoral folosit in Romania.

3 in 1

Fie ca vor incepe la termen, odata cu sesiunea din februarie, fie ca vor fi urgentate prin convocarea unei sesiuni extraordinare, dezbaterile din Parlament asupra votului uninominal au la baza trei proiecte. Unul este cel asumat deja de Guvern, dar care a fost declarat neconstitutional si, deci, se intoarce pentru modificari in Parlament. Altul este cel initiat de Asociatia Pro Democratia, ajuns la Camera Deputatilor. intre timp, la Senat se afla proiectul initiat de democrati. Acesta sustine varianta uninominalului propus de seful statului cu ocazia referendumului din noiembrie, fiind vorba de legea prin care "parlamentarii vor fi alesi ca primarii".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.