Presedintele Basescu vrea sa anunte, dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, declansarea anticipatelor. Scrutinul ar urma sa aiba loc la toamna. O posibilitate pentru declansarea anticipatelor este demisia ministrilor PD.

Imediat dupa semnarea tratului de aderare la Uniunea Europeana, presedintele Traian Basescu intentioneaza sa anunte organizarea alegerilor anticipate, care sa aiba loc in septembrie-octombrie, sustin surse din Alianta.

Presedintele Traian Basescu a respectat rugamintea pe care i-a adresat-o primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si nu a mai vorbit despre anticipate pana cand semnam tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Asta nu inseamna ca seful statului s-ar fi razgandit sau ca ar fi uitat de ideea organizarii unui nou scrutin. Imediat ce termenul pe care i l-a cerut premierul expira, Basescu intentioneaza sa repuna pe tapet subiectul anticipatelor, de data aceasta intr-un mod ferm, anuntand ca ele vor avea loc cu certitudine in septembrie-octombrie.

Anuntul va fi facut de seful statului, spun surse din Alianta, imediat dupa semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, daca nu chiar pe 25 aprilie, dupa semnarea documentului la Luxembourg, atunci pe 26, in tara. Presedintele va explica atunci ca Romania are nevoie o data cu acest pas definitiv facut catre UE de un guvern puternic, cu o puternica sustinere parlamentara pentru a lua deciziile necesare integrarii, iar in prezent in Parlament pica legi importante pentru traseul Romaniei in UE.

PROCEDURA.

Presedintele l-ar fi informat luni pe premier in legatura cu intentiile sale, subliniind ca daca nu face anticipate acum, atunci in martie-aprilie anul viitor le va provoca PSD. Tariceanu ar fi primit vestea resemnat, sustin sursele citate. Daca acesta nu ar accepta, seful statului ar fi pregatit si cu o alta modalitate de a-l determina sa accepte: demisia ministrilor PD. Mutarea nu este una originala, Traian Basescu fiind artizanul ei si in 1997, cand a provocat schimbarea primului-ministru Victor Ciorbea.

In interviul acordat Jurnalului National, seful statului a explicat in mod clar ca anticipatele vor fi provocate de demisia repetata a Guvernului. Potrivit procedurilor constitutionale, daca Executivul Tariceanu demisioneaza, seful statului trebuie sa desemneze un nou premier, care sa constituie un nou Cabinet si sa se prezinte in fata Parlamentului pentru un vot de investitura. Cum celelalte partidele parlamentare nu sustine anticipatele, noul Cabinet ar putea trece si ar fi nevoit sa demisioneze si el. Procedura se reia si a doua oara, pentru ca, in final, Parlamentul sa fie dizolvat.

Ideea organizarii anticipatelor a fost lansata de seful statului la mai putin de o luna dupa castigarea alegerilor prezidentiale si reluata constant de atunci. Surse din Alianta spun ca dincolo de interesul de a fi la putere numai Alianta, Traian Basescu este profund nemultumit de consecintele votului de toamna trecuta in urma caruia nu poate sa riste nici supunerea la vot in Parlament a schimbarii sefilor serviciilor, nu poate sa-l schimbe nici pe procurorul general Ilie Botos si nu poate inlocui nici structura PSD din administratia locala, sefii serviciilor descentralizate fiind sfatuiti public de catre PSD sa tina cu dintii de functii pentru ca fostul partid de guvernamant va reveni in curand la putere. Nu in ultimul rand, daca anticipatele au loc in aceasta toamna, Basescu se asigura si ca peste patru ani alegerile pentru presedintie si cele parlamentare vor avea loc simultan, caz in care sa poate sa fie din nou locomotiva pentru Alianta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.