Politica romaneasca a fost dominata anul acesta de conflictul dintre cele doua Palate. Disensiunile dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au provocat o instabilitate politica resimtita la nivelul actului de guvernare.
Acest lucru s-a petrecut mai ales dupa formarea Guvernului Tariceanu II, prin eliminarea de la guvernare a PD. Multi ministri au fost tinta atacurilor presedintelui, unii au fost remaniati in conditiile in care au fost implicati in diferite scandaluri politice, altii au intrat in atentia DNA, fiind
suspecti de acte de coruptie. In acest moment, situatia desemnarii Noricai Nicolai drept ministru al Justitiei este pusa sub semnul intrebarii, Basescu sustinand zilele acestea ca nu se grabeste sa semneze decretul de numire in aceasta functie.


Presedintele Traian Basescu a declarat, inainte de Craciun, ca este timp pentru semnarea decretului de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei, lasand sa se inteleaga ca acest gest il va face la inceputul anului 2008. Cu putin timp in urma, premierul trimisese decizia Guvernului pentru desemnarea ministrului liberal la Justitie. Ca replica la incercarile sefului statului de amanare a semnarii decretului, Norica Nicolai a declarat ca "decizia Curtii Constitutionale il obliga pe presedintele Basescu sa semneze decretul de numire a sa in functie". Ea a afirmat ca este important cum va semna decretul - "cu sufletul deschis" sau "obligat de rigorile Constitutiei".
Tot scandalul legat de suspendarea unor demnitari din Guvernul Tariceanu, in contextul conflictului dintre Executiv si Presedintie, a aparut in momentul in care Comisia prezidentiala a luat in discutie, in septembrie, avizul de incepere a urmaririi penale a ministrilor liberali Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, dar si a unor fosti ministri, Codrut seres si Zsolt Nagy, la solicitarea Parchetului General, care i-a pus pe acestia sub invinuire de acte de coruptie. Guvernul emite la inceputul lunii octombrie o ordonanta de suspendare a Comisiei prezidentiale. Atunci, presedintele ataca ordonanta la Curtea Constitutionala si obtine castig de cauza. Drept consecinta, presedintele obtine dreptul de a aviza inceperea urmaririi penale in cazul ministrilor, la solicitarea Parchetului General. Fiind incoltit, Tudor Chiuariu demisioneaza, insa Paul Pacuraru se ascunde in Senat, unde Biroul Permanent decide ca si aceasta institutie sa aiba dreptul de a aviza inceperea urmaririi in cazul sau, deoarece este membru al acestei Camere a Parlamentului. Acum se asteapta decizia presedintelui privind avizarea inceperii urmaririi penale in cazul lui Chiuariu si al lui Pacuraru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.