Experiența postde­cem­bris­tă a demonstrat că orice fiu sau fiică de politician poate avea in buzunar cheia necesară pentru ocuparea unei funcții insemnate in stat.

In ultimii 17 ani au acces in poziții-cheie copii sau rude ale unor foști sau actuali lideri de moment. Modelul primilor politicieni de acest gen, apăruți imediat după Revoluție, este urmat in prezent de noul val de „tinere speranțe".

După ce a cochetat cu moda, Elena, fiica mai mică a președintelui Traian Băsescu, a intrat in PD ca simplu membru in organizația de tineret. In scurtă vreme și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al organizației, calitate pe care a caștigat-o in cadrul recentelor alegeri interne.

"Politica e un loc dur pentru o femeie, dar nu și pentru cineva ca mine", declara ea cu puțin timp inainte de a anunța că dorește un loc in Camera Deputaților. Fiica vicepreședintelui PSD Ilie Sarbu, Daciana, are deja un mandat de deputat. După euroalegerile din acest an, ea a schimbat Legislativul roman pentru cel de la Bruxelles.

Același gest l-a făcut și proaspăta eurodeputată PD-L Roberta Anastase, o fostă Miss Romania. Intrată in politică inaintea tatălui ei, s-a bucurat de influența financiară a părintelui său. Donațiile lui Cornel Anas­tase că­tre PD au deschis ușile parlamentului pentru fiică. Văzut mai mult ca un bun tehnican decat ca un politician, actualul director SRI, George Maior, provine și el dintr-o familie de politicieni. In martie 2003, tatăl său, social-democratul Liviu Maior, se retrăgea din Legislativ, condiționand in partid decizia de preluare a ștafetei de către fiul său.

Acesta din urmă s-a achitat onorabil de calitatea de senator, pentru care a renunțat in momentul numirii sale de către președintele Traian Bă­sescu in fruntea SRI. Deputat PSD din 2004, Mihai Apostolache a moștenit gustul pentru tainele politicii de la tatăl său, Victor, fost fruntaș pesedist și senator. Din păcate, cariera politică a părintelui său s-a sfarșit trist.

Urmaș de anticomunist in parlament Rareș Mănescu este deputat PNL. Puțini știu că tatăl său a fost unul dintre fruntașii liberali din perioada imediat post­be­lică și secretar de stat in subordinea ministrului Mihai Ramniceanu. A sfarșit insă arestat la scurtă vreme după abdicarea regelui Mihai I și a fost inchis șapte ani in gulagurile rusești.