Luptele politice crincene, doua referendumuri, suspendarea presedintelui, iesirea PD de la guvernare, ruperea Aliantei D.A. si alegerile europarlamentare sint citeva dintre evenimentele politice care au marcat anul 2007.

Biletelele colorate dezvaluite de fosta consiliera a presedintelui, ruperea Aliantei D.A. si razboiul continuu dintre cele doua Palate au culminat anul acesta cu suspendarea lui Traian Basescu. 2007 politic a fost extrem de agitat si framintat de lupte intre adversarii politici si colorat de evenimente si scandaluri mai mult sau mai putin memorabile: motiuni de cenzura, negocieri intre partide, schimbari din functii, ministri urmariti penal, partide care scad sub pragul electoral.

Primul semn ca anul care incepea urma sa fie unul agitat si framintat de razboaie politice a fost dat chiar in noaptea de Revelion, cind seful statului si premierul au sarbatorit separat un moment istoric - aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Traian Basescu s-a aflat in Piata Universitatii, in timp ce Calin Popescu Tariceanu a preferat Piata Revolutiei, in ciuda faptului ca, in ianuarie 2007, Alianta D.A. inca mai exista, cel putin in acte. Participarea la evenimente diferite dezvaluia lacunele mari de comunicare dintre cei doi, care nici macar la nivel institutional nu au putut cadea la pace.

Lupta dintre primul om in stat si seful Executivului s-a intetit in prima luna a anului, cind Elena Udrea a divulgat existenta unui biletel. Traian Basescu confirma spusele fostei sale consiliere, pe 17 ianuarie, cind a anuntat ca primul-ministru i-a trimis un bilet in care ii solicita sa intervina la Parchet pentru Dinu Patriciu. Interventia „blondei de la Cotroceni“ a aruncat viata politica autohtona in haos. Opinia publica a explodat, iar atacurile presedintelui inspre Palatul Victoria i-au determinat pe liberali sa inceapa sa caute noi parteneri de guvernare. Parchetul s-a sesizat, insa cazul a ramas fara efecte juridice.

In prima jumatate a lui 2007 caragialescul scandal al biletelelor a acaparat atentia politicienilor, uitind de strategia postaderare. Si cum opozitia nu avea cum sa ramina rece la meciurile dintre cele doua Palate, respectiv dintre PD si PNL, a inceput sa cocheteze cu ideea suspendarii presedintelui Basescu.

Social democratii nu au stat prea mult pe ginduri si pe 20 ianuarie au decis calendarul actiunilor de suspendare a sefului statului si de depunere a motiunii de cenzura la adresa Guvernului. Calin Popescu Tariceanu a criticat intentia opozitiei de suspendare a presedintelui, insa s-a declarat de acord cu modificarea legii referendumului, astfel incit acesta sa fie validat de prezenta a doar jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot. PSD a continuat insa demersul, iar la 26 ianuarie finaliza procesul de stringere a semnaturilor necesare suspendarii sefului statului. La rindul lor, PRM, PC si UDMR au aderat, treptat si din motive proprii, la actiunea principalului partid de opozitie, punind astfel umarul la construirea unei coalitii anti Basescu. La scurt timp, PD a decis sa participe pe liste separate la alegerile europarlamentare, contribuind astfel la subrezirea relatiilor cu liberalii.

La inceputul lunii februarie, Mircea Geoana a invocat posibilitatea ca PSD sa sustina un guvern minoritar, daca acesta nu este al Aliantei D.A. si daca e restructurat. Cum PSD discuta serios despre posibilitatea suspendarii lui Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu a facut apel pe 7 februarie la partidele politice sa amine dezbaterea pe aceasta tema, pentru a putea fi totusi organizate alegeri la Parlamentul European.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.