Parlamentul a adoptat, joi, o declaratie potrivit careia este in favoarea continuarii demersurilor pentru gasirea unei solutii negociate in privinta Kosovo si recomanda luarea unei pozitii unitare si coerente fata de o eventuala declarare a independentei acestei provincii.

Potrivit declaratiei - adoptata cu 239 voturi "pro" si 7 abtineri - Legislativul "recomanda autoritatilor romane sa adopte o pozitie coerenta si unitara fata de o eventuala declarare a independentei provinciei Kosovo, care sa reflecte interesele de stabilitate in regiune si interesul national al Romaniei si sa aiba in vedere precedentul la nivel regional si international, precum si responsabilitatea asumata de Romania, ca stat membru al UE si NATO", informeaza Ziua.

Totodata, parlamentarii au propus organizarea unui summit al UE destinat armonizarii pozitiilor din cadrul comunitatii europene privind statutul Kosovo, integrarea euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest si sistemul regional de securitate, in perspectiva summitului NATO de la Bucuresti, relateaza Jurnalul National.

Potrivit Ziua, textul declaratiei prezentat de senatorul PSD Mircea Geoana, presedinte al Comisiei de politica externa, a suscitat dezbateri in Parlament.

Senatorul PRM Anca Petrescu, a sustinut joi, ca proiectul declaratiei Parlamentului privind provincia Kosovo propus pentru adoptare Legislativului nu spune, de fapt, nimic. Ea a subliniat, in cadrul dezbaterilor, ca Slovacia, Grecia, Cipru si-au spus "transant" punctul de vedere in aceasta problema.

Geoana a aratat ca o eventuala inplicare a Romaniei intr-o actiune in Kosovo trebuie sa tina cont de decizia Parlamentului Romaniei si de sensibilitatea cetatenilor la acest subiect.

La randul sau, senatorul PNL Adrian Cioroianu, ministru de Externe, a precizat ca pozitia Romaniei in privinta Kosovo este cunoscuta pe plan international si i-a indemnat pe parlamentari sa ia in calcul un discurs diplomatic, dar ferm.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.