- Neimplicarea aduce insecuritate si instabilitate, subliniaza Ungureanu
Romania si celelalte sase state care au aderat la NATO anul trecut "au intarit echipa intr-o perioada cruciala a evolutiei NATO (...) Noii membri si-au asumat misiunea, dovedind ca pot fi furnizori autentici de securitate si nu doar consumatori. Iar acest fapt este in mod special adevarat pentru Romania si noi va apreciem eforturile si contributiile la operatiunile NATO de sustinere a pacii", a declarat ieri Guenther Altenburg, asistentul secretarului general al NATO pentru probleme politice si de securitate. Oficialul NATO a participat ieri, la MAE roman, la deschiderea unui simpozion consacrat implinirii unui an de la aderarea la Alianta Nord-Atlantica a sapte state, intre care si Romania.
Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a evocat, cu aceeasi ocazie, schimbarile survenite dupa 11 septembrie 2001 si noile provocari la adresa securitatii internationale - "globalizarea amenintarilor nonconventionale si instabilitatea de la frontierele NATO" -, subliniind ca, "in actualul context de securitate, distanta nu mai reprezinta o protectie". "Romanii s-ar putea intreba de ce ne expunem militarii si civilii in zone atat de indepartate si periculoase (...)

Apararea impotriva amenintarilor la adresa securitatii nu se mai poate face la frontierele nationale, ci in locurile de origine ale acestor amenintari. Afganistanul si Irakul sunt parti ale inelului de instabilitate din jurul comunitatii euro-atlantice. Daca ramanem in afara, riscul este mai mare decat daca ne implicam in aliante si parteneriate care promoveaza libertatea, stabilitatea si democratia. Neimplicarea poate aduce beneficii pe termen scurt, dar cu siguranta mai multa insecuritate si instabilitate pe termen lung", a subliniat Ungureanu. El a mai declarat si ca, asa cum aderarea la NATO a intrunit consensul clasei politice romanesti, si indeplinirea angajamentelor asumate in momentul aderarii ar trebui sa se bucure de consens.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.