Presedintele Traian Basescu a criticat ieri pachetul de legi al educatiei elaborat de ministerul de resort, reprosandu-le autorilor mai multe aspecte, de la lipsa de viziune pana la dezacordurile si greselile din text.

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a prezentat ieri legile educatiei care introduc invatamantul obligatoriu de 13 ani, transformarea inspectoratelor scolare in directii judetene si noi reguli in conducerea universitatilor. Legile au fost lansate in prezenta sefului statului si a premierului Tariceanu.

Traian Basescu a precizat, in debutul discursului, ca a primit pachetul de trei legi abia duminica dupa-amiaza si ca a incercat sa faca fata unei discutii pe acest subiect. Preseditele a subliniat ca, in vreme ce unele aspecte din actele normative preiau recomanadarile Comisiei prezidentiale conduse de fostul ministru Miclea, "altele sunt in conflict cu concluziile specialistilor".

Una dintre concluziile sefului statului a fost ca formularea proiectelor "nu aduce un aer proaspat". Presedintele a punctat ca aceste legi sunt similare cu legea elaborata in 1995. "Toate textele par scrise de aceeasi mana", a accentuat el. Mai mult, Basescu a atras atentia si asupra greselilor de tipar, dar si asupra dezacordurilor "suparatoare" din textul legilor.

"Daca ministerul produce asemenea texte neingrijite, cum li se poate cere elevilor si studentilor sa scrie corect romaneste", s-a intrebat retoric, presedintele.

Premierul Tariceanu considera criticile aduse legilor educatiei de catre presedintele Traian Basescu ca fiind "mai degraba de ordin politic", iar problemele semnalate de presedinte in cuprinsul legilor, precum dezacordurile sau greselile de tipar, sunt, in opinia premierului, "chestiuni minore".

"Sunt chestiuni minore, care nu cred ca tin de seriozitatea procesului de invatamant. Cred ca sunt mai degraba de ordin politic (observatiile presedintelui n.r.) si cred ca dezbaterea legilor reformei in educatie ar trebui degajata de considerentele de ordin politic, daca vrem sa avem un invatamant mai performant", a declarat luni Tariceanu, raspunzand unei intrebari adresate de ziaristi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.