PSD cauta noi aliati pentru modificarea bugetului pe 2008 propus de PNL.

Social democartii au hotarat sa se intalneasca cu celelalte partide politice pentru a discuta amendamentele bugetului pe 2008, urmand ca la final sa aibe loc noi negocieri cu Guvernul.

In urma invitatie, potrivit Romania Libera, prima reactie a venit de la democrati, care au anuntat ca nu vor participa la consultari si ca aceia care au majoritate parlamentara trebuie sa si-o asume. La randul sau, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca nu refuza dialogul cu social-democratii, dar ca "asa-zisa preocupare" a lui Geoana este o "diversiune", in conditiile in care "PSD a cazut la pace cu Guvernul Tariceanu, obtinand foarte multe avantaje".

Cotidianul informeaza ca sunt, in total, 1.600 de amendamente la proiectul initiat de Guvern, iar dintre acestea peste 700 apartin PSD. Liderii acestui partid intentioneaza sa gaseasca sprijin pentru a face dintr-un buget gindit de PNL unul votat de PSD.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ieri, conform Cotidianul, ca PSD este dispus sa acorde sprijin amendamentelor altor partide, in conditiile in care propunerile social democratilor vor beneficia de sprijin.

In urma discutiilor de ieri dintre Mirgea Geoana si premierul calin Popescu Triceanu, liberalii au acceptat cateva dintre solicitarile social democartiilor.Astfel potrivit EVZ, guvernul a fost de acord sa extinda programul „Cornul si laptele” si la clasele V-VIII, sa ofere 30.000 de burse pentru elevi si sa dea 3% din PIB pentru agricultura.

Anuntand ca negocierile neoficiale nu au avut rezultatele scontate, social-democratii au iesit public cu un nou ultimatum pentru Guvern, in sensul conditionarii votului asupra proiectelor de buget de acceptarea mai multor amendamente cu caracter social, relateaza Romania Libera. Dincolo de apropierea sarbatorilor, politicienii mai au un motiv pentru care sa adopte bugetele in timp util: potrivit Legii finantelor publice, "daca legile bugetare nu au fost adoptate cu cel putin trei zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, Guvernul indeplineste sarcinile prevazute in bugetul anului precedent". Cu alte cuvinte, bani mai putini, inclusiv pe plan local, decat s-ar fi primit daca ar fi fost adoptat proiectul bugetului de stat. Lucru perceput drept catastrofal mai ales intr-un an electoral, asa cum este 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.