Odata cu discutiile pe bugetul de anul viitor a inceput o noua runda de negocieri care ar putea duce din nou la o reconfigurare a scenei politice.

Acest lucru are loc tocmai pe fondul crearii noului PDL prin unirea PD si PLD. In contextul in care aliatii presedintelui au strans randurile, de cealalta parte, liberalii trebuie si ei sa decida ce strategie vor aplica in vederea alegerilor de anul viitor. Numai ca decizia PNL nu este una independenta de actiunile PSD. Iar pentru PSD momentul discutiilor pe buget este cel mai bun pretext pentru a juca inteligent pe doua fronturi: prin conditionarea votului pentru adoptarea unor amendamente sociale la buget castiga oricum aprecierea electoratului dar, pe de alta parte, ar putea pune la punct si o intrare in guvern sau o mai mare apropiere de PNL. Deja, ieri, Laszlo Borbely de la UDMR a afirmat ca intrarea PSD in Executiv ar putea fi o varianta. Cert este ca greii pesedisti marca Iliescu si-ar dori sa actioneze in sensul izolarii lui Basescu si a stirbirii puterii acestuia.

Informatii conform carora PSD ar putea fi cooptat la guvernare au mai aparut, mai ales ca social-democratii sunt divizati in mai multe tabere care negociaza fiecare pe partea ei. Chiar daca Geoana a reusit sa calmeze putin spiritele PSD care doreau un congres extraordinar asta nu inseamna ca jocurile de culise au luat sfarsit. De altfel, conform Mediafax, Iliescu isi doreste izolarea presedintelui considerand ca este necesara o „intelegere minimala“ PSD-PNL. Desi Iliescu considera ca PSD se gaseste intre doi adversari politici el sustine ca se poate conlucra cu liberalii intru interesul national. Iliescu se arata insa convins ca cel mai mare pericol pentru tara este Basescu. In replica, pedistul Cezar Preda a declarat ca „propunerea ultimului mare comunist in viata, Ion Iliescu, de colaborare intre PSD si PNL nu este o noutate“.

Vacaroiu a luat si el atitudine fata de noul partid prezidential precizand ca parlamentarii democrati isi vor pierde toate functiile pe care le detin in comisiile parlamentare si in conducerea Camerei Deputatilor sau a Senatului, in momentul in care se va infiinta PDL. El a mai spus ca parlamentarii PD vor deveni in acel moment independenti si nu mai au dreptul sa detina functii in Legislativ. Mai mult, Vacaroiu spune ca ar fi normal ca democratii sa-si piarda si functiile pe care le detin in teritoriu. Democratii il contrazic, insa pe Vacaroiu, amintind „transformarea PUR-ului in grupul PC pe timpul mandatului fara sa piarda nimeni nici o functie“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.