Aproape 18 milioane de romani sunt asteptati la urne, duminica, in 17.564 de sectii de votare - amenajate in peste 3.000 de localitati, in 90 de state - pentru a desemna presedintele Romaniei din urmatorii cinci ani si pe membrii din urmatorii patru ani ai viitorului Parlament.

Cand votam

Procesul de votare va incepe la ora 7.00 si va lua sfarsit la ora 21.00, Biroul Electoral Central (BEC) precizand ca este exclusa, sub orice forma, depasirea intervalului orar alocat alegerilor.

Capitala

Aproape zece la suta din electoratul tarii este concentrat in Capitala, cei 1.759.831 de bucuresteni cu drept de vot fiind asteptati sa-si exprime optiunile electorale. Circumscriptia electorala a Capitalei va numara si voturile celor peste 243.000 de romani din afara granitelor, precum si pe cele exprimate de 1.506 militari aflati in misiuni in strainatate.

Total sectii

Pentru scrutinul din 28 noiembrie vor fi amenajate 17.564 de sectii de votare, dintre care 142 sunt in strainatate, la misiunile diplomatice si consulare din 90 de state, precum si la 26 de consulate onorifice.

Cum votam

Numai in baza buletinului sau a cartii de identitate. Exceptie fac romanii care, in ziua votarii, se afla pe teritoriile altor state (ei urmand sa voteze numai in baza pasaportului) si militarii in termen sau studentii unitatilor de invatamant militare (care vor vota numai in baza carnetului de serviciu).

Evidenta Persoanei

Toate birourile din tara ale Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) vor avea program prelungit sambata (intre orele 8.00-20.00), iar duminica, in ziua alegerilor generale, vor fi deschise incepand de la ora 8.00 si pana la incheierea votarii, pentru a putea raspunde solicitarilor cetatenilor care vor sa obtina acte de identitate.

Resedinta schimbata

In ziua votarii, persoanele care si-au stabilit resedinta cu cel putin trei luni inainte de alegeri in circumscriptia respectiva si care nu sunt cuprinse in listele suplimentare pot fi inscrise pe astfel de liste, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate.

Cate urne

In functie de numarul alegatorilor trecuti pe listele permanente, sectiile de votare vor avea fie o singura urna (in care vor fi introduse buletinele de vot pentru Presedintie, Senat si Camera Deputatilor), fie cate trei urne (pentru a aduna separat optiunile pentru presedinte, senatori si deputati).

Efort bugetar

Pentru organizarea alegerilor generale au fost alocate 844,603 miliarde de lei, din care autoritatile au cheltuit 233 miliarde de lei pentru cele peste 2.000 tone de hartie necesara tiparirii buletinelor de vot, pentru confectionarea stampilelor si achizitionarea timbrelor autocolante.

Paza si ordine

Pentru paza sectiilor de votare si mentinerea ordinii publice in ziua alegerilor locale au fost asigurate, la nivel national, efective de peste 50.000 de cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI): 32.000 de politisti, 15.000 de jandarmi, 4.400 de politisti de frontiera, 1.550 de pompieri, 2.700 de lucratori din cadrul serviciilor de evidenta informatizata a persoanei, 130 de cadre ale protectiei civile si 1.400 de gardieni publici.

Noul presedinte

Potrivit legii, este declarat castigator al mandatului de presedinte al Romaniei candidatul care a intrunit jumatate plus unu din optiunile persoanelor cu drept de vot valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste aceasta pondere, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 12 decembrie a.c..

Medici la sectii

Pentru a asigura asistenta medicala de urgenta, peste 500 de echipe mobile, alcatuite din medici si asistenti medicali, si 710 ambulante vor fi prezente la sectiile de votare din intreaga tara. De asemenea, si unitatile sanitare publice se pregatesc pentru scrutinul de maine. In acest sens, in spitale, vor fi organizate aproximativ 304 sectii de votare, astfel incat bolnavii internati sa isi poata exercita dreptul de vot.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.