Retras intr-o tacere autoimpusa dupa drama pierderii sotiei in aceeasi zi in care Congresul PSD din aprilie 2005 il executa politic pe Ion Iliescu, Octav Cozmanca, fosta mana de fier din Kiseleff si de la Palatul Victoria, s-a decis sa coboare din nou in groapa cu lei a politicii.

El izbeste fara mila; atat in cei pe care-i considera parvenitii propriului partid, cat si in seful statului, pe care-l asemuieste cu fostul dictator Ceausescu. Octav Cozmanca vrea sa-si scrie memoriile, o carte fluviu, care cuprinde doua epoci ale istoriei romanesti.

Jurnalul National: Domnule Octav Cozmanca, sunt primele alegeri postrevolutionare in care nu sunteti implicat. Nici ca organizator al lor, nici pe post de coordonator al organizatiilor judetene ale partidului. Cum sta PSD in acest tablou politic?


Octav Cozmanca:
Rezultatul PSD la europarlamentare este cel mai prost din istorie, de la divizarea fostului FSN, si da o nota extrem de defavorabila electoratului nostru, cel care a votat constant pentru FDSN, PDSR si respectiv PSD. Nu trebuie sa ne luam doar dupa procente, asa cum vor unii din conducerea partidului, ci logic este sa comparam numarul de voturi obtinute. De la prima citire se vede ca rezultatul nu e nici pe departe bun, ci slab, foarte prost chiar. De la cei peste 4 milioane de votanti in 2004, am ajuns la 1,1 milioane. E vorba de aritmetica simpla. Orice explicatie voit savanta e mai mult decat penibila. Cand am plecat eu din conducerea PSD, inainte de congresul din 2005, aveam 600.000 de membri cu acte-n regula. Daca toti acestia si familiile lor mergeau la vot, tot strangeam 1,8-1,9 milioane de voturi. Dar cum sa mearga cu o campanie atat de slaba? Nu a existat motivare, activitatea specifica de sus in jos pentru motivarea electoratului PSD a fost ignorata. Orice om de buna-credinta vede infrangerea categorica si faptul ca dreapta a preluat conducerea esichierului politic romanesc.
Infiltrati, cozi de topor, veleitari

Nu mai are partidul bani?

Nu e doar o problema financiara, e prea facila explicatia asta, ci e vorba de conducerea si de organizarea defectuoasa a partidului, dar mai ales a campaniei electorale. Probabil ca multi n-au incredere-n actuala conducere a PSD, care n-a demonstrat competenta si nici n-a facut performanta. Liderii actuali ai PSD au comis o serie de erori grave, care s-au repercutat asupra nucleului nostru dur si au generat dezastrul electoral. In loc sa se lupte cu puterea, actuala conducere a inceput lupta cu trecutul, in fapt cu cei care sunt fondatorii acestui partid.

Care ar fi acele greseli?

Prima dintre ele este referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu, aflat in acel moment pe panta descendenta. In loc sa-l afecteze, i-a ridicat mingea la plasa, iar seful statului a profitat din plin. A doua, insistentele inexplicabile si presiunile facute de partea "reformatoare" din conducerea PSD pentru votarea motiunii de cenzura. Atunci s-au devoalat adevaratele intentii ale unora care au ajuns infiltrati in conducerea partidului, venind direct de la PD sau detasati din alte parti. Cu exceptiile de rigoare, sunt niste cozi de topor care au tinut sa-si etaleze calitati si veleitati de lideri politici, desi, in realitate, sunt niste neica-nimeni. A treia a fost sustinerea de catre Geoana a uninominalului pe care, intr-un final, l-a preluat in beneficiu propriu Traian Basescu. Asta dupa meditatii nocturne adanci la Cotroceni si prin diverse restaurante. Electoratul a fost derutat, oamenii care ne-au fost alaturi 16-17 ani nu mai inteleg nimic. Partidul asta e-n opozitie adevarata? Mie, unul, mi se pare ca actualul PSD e cand cu Cotrocenii, cand cu Victoria. Un partid serios nu ne poate compromite in asemenea hal pentru satisfacerea intereselor meschine ale unor asa-zisi lideri politici care sunt in stare sa faca orice pentru a deveni ministri, pentru a urca pe scara parvenirii.

Alianta politica antidictatura

Se impune, domnule Cozmanca, organizarea unui congres extraordinar al PSD, asa cum a solicitat public presedintele sau de onoare?

Domnul Iliescu are dreptate, e imperios necesar, dar trebuie sa parcurgem etapele statutare. Ori grupurile parlamentare, ori Comitetul Executiv National, ori 16 organizatii judetene pot sa propuna Consiliului National convocarea unui congres extraordinar. Cei care se gandesc cu adevarat la binele PSD nu se pot opune.

Vasile Puscas, la randul sau, a avut o atitudine dura, poate cam neasteptata, la sfarsitul saptamanii trecute...

Reactia domnului Puscas a fost fireasca, dar sa nu scoata dansul acum sabia din teaca si sa taie capete. Eu inteleg ca incearca sa puna umarul cat poate, dar sa se uite inainte in ograda proprie, la Cluj, la rezultatele obtinute de organizatia celor trei corifei, care nu doar ca nu mai reprezinta Ardealul, dar nu stiu daca mai reprezinta judetul. Este normal, corect ca acest judet sa aiba la nivel national doi vicepresedinti ai PSD, iar judetele cu performante electorale, cu mult peste media pe tara, nici unul? Eu apreciez profesionalismul de care a dat dovada Vasile Puscas ca negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, dar m-as cam opri aici. Poate ca domnia sa ar putea ocupa o functie intr-un viitor guvern, daca mai ajunge PSD curand la Palatul Victoria, e un bun executant.

Daca-l dati jos pe Geoana, se face subit bine partidul?

Nu e vorba de taiat capete, ci de stabilire a unei strategii clare: opozitie sau putere, transparenta sau negocieri pe sub masa, interes national si de partid sau intalniri nocturne cu diversi indivizi din tara si de aiurea? Cam asta trebuie sa decidem, domnule Ciutacu, nu mai merge cu jumatati de masura.
Opozitie dura sau aliante conjucturale?

O gandire la prima mana ar fi, dupa parerea mea, opozitie pana la capat. As opta, totusi, pentru aliante doar cu scopul definit de a bara accesul dictaturii - cu mijloace legale si constitutionale - la putere. O spun raspicat, asemenea comportament ilegal si neconstitutional ca al presedintelui Basescu, manipulari si abuzuri ca ale acestuia nu am vazut nici pana-n 1989. Trebuie blocat de Parlament, de partide si de Guvern, de romani. Credeti-ma, stiu ce vorbesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.