Politistii il cred pe cuvant pe seful statului care zice ca intalnirea cu pensionarii mituiti n-a avut caracter electoral

Politia nu a declansat o ancheta in cazul acuzatiilor de mita electorala formulate in presa in urma intalnirii dintre presedintele Iliescu si pensionarii bucuresteni, in cursul careia o parte dintre batrani au primit mai multe bunuri si sume de bani. Legea electorala defineste clar aceasta actiune drept infractiune (si in cazul celor care au oferit si in cazul celor care au primit) si prevede explicit ca, in aceasta situatie, actiunea penala se pune in miscare din oficiu.

Asta inseamna ca atat Politia, cat si Parchetul sunt datoare sa se autosesizeze. Surse din Politie ne-au declarat ca cercetarile nu pot fi declansate deoarece, dupa cum a declarat seful statului, intalnirea nu a avut un caracter electoral, Ion Iliescu dorind sa aiba o intalnire de lucru obisnuita cu pensionarii.

Avand in vedere aceasta declaratie si faptul ca in aceste conditii intalnirea nu ar putea fi considerata ca fiind electorala, primirea de bunuri si de bani de catre pensionarii veniti sa-l vada pe seful statului nu ar putea fi incadrata ca o infractiune la Legea electorala. Politistii spun ca nici cei care au oferit banii si nici cei care i-au primit nu pot fi acuzati de incalcarea Legii electorale atat timp cat intrunirea nu a avut un caracter electoral. In plus, chiar si in cazul in care ar fi fost vorba de o intalnire electorala, calitatea speciala a sefului statului ar fi facut ca Politia sa nu fie in masura sa declanseze cercetari, competenta revenind Parchetului.

La randul sau, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu se va autosesiza in cazul pensionarilor din sectorul 5, mituiti in cadrul intalnirii electorale desfasurate miercuri la Teatrul de Opereta si la care au participat presedintele Ion Iliescu, precum si liderii PSD Bucuresti. Biroul de presa al Ministerului Public ne-a precizat ca in cazul in care institutia va primi o sesizare de la Biroul Electoral Central ii va da curs. Reamintim cititorilor faptul ca pensionarii prezenti la respectiva manifestare au primit, alaturi de materiale electorale, bomboane, cafea si cate 150.000 de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.