Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor a declarat ieri, dupa participarea la consultarile de la Cotroceni, ca i-a transmis sefului statului ca, din punctul de vedere al Uniunii, proiectul de uninominal pe care Guvernul si-a asumat raspunderea este cel just, iar cel prezidential "sinucigas".

Conducatorul delgatiei UDMR a reafirmat faptul ca, din punctul de vedere al Uniunii, uninominalul propus de APD este un "sistem just, in care voturile exprimate se transforma in mandate". Kelemen Hunor a sustinut ca sustinerea proiectului de uninominal majoritar in doua tururi ar fi un act "sinucigas" pentru comunitatea maghiara.

"O comunitate semnificativa de 1,7 milioane de romani trebuie sa fie reprezentata politic", a conchis Kelemen. Intrebat de faptul ca seful statului le-a transmis, la debutul consultarilor, faptul ca electoratul UDMR s-a pronuntat pentru uninominalul majoritar, presedintele executiv al Uniunii a sustinut ca votul din 15 noiembrie " inseamna ca minoritatea maghiara vrea sa fie reprezentata in Parlamentul European".

"Deocamdata 15 milioane de cetateni romani nu s-au dus la vot. Pozitia lor trebuie luata in considerare", a concluzionat Kelemen. Cat priveste pactul pe educatie, el a reiterat faptul ca UDMR il va semna cand acesta va fi completat cu propunerile Uniunii.

Presedintele Traian Basescu a asigurat comunitatea maghiara in numeroase randuri, in timpul campaniei pentru referendum, ca uninominalul majoritar nu duce la nereprezentarea lor in Parlament, avand in vedere ca minoritatilor li se asigura reprezentarea prin Constitutie, iar tipul de vot pe care il propune implica si renuntarea la pragul electoral.

Totodata, seful statului a avut mai multe iesiri critice la adresa UDMR, pe ai caror lideri i-a comparat cu cei ai PSD din punctul de vedere al coruptiei. El si-a intemeiat declaratiile pe pozitiile exprimate de maghiari in cadrul vizitelor in judetele Harghita si Covasna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.