Ion Iliescu si-a exprimat sambata, exact in locul in care a inceput Revolutia, convingerea ca, initial, Proclamatia de la Timisoara avea tendinte separatiste si documentul a fost modificat la insistentele sale. In acest fel, Iliescu pozeaza in salvatorul Romaniei. Fostul presedinte a profitat de faptul ca George Serban, cel care a citit Proclamatia si care a initiat, pe baza acesteia un proiect de lege a lustratiei, nu mai este printre noi pentru a-l contrazice. Iliescu nu a putut explica ce anume l-a facut sa identifice tendinte separatiste in document si nici nu si-a explicat afirmatiile. El doar si-a exprimat cu tarie aceasta convingere si, mai mult, a reluat ideea ca o lege a lustratiei ar fi inadecvata si chiar nedemocratica. Aceasta, pentru a-si apara, ca intotdeauna, colegii activisti si nomenclaturisti, alaturi de care a pus mana pe putere si pe care i-a protejat pana in ziua de astazi.

Potrivit declaratiilor celui care se da salvatorul Romaniei, prima forma a proclamatiei avea "drept componenta esentiala o chemare la separatism, Banatul fata de Romania si fata de Bucuresti". Pentru a ne convinge de justetea argumentelor sale, Iliescu si-a adus aminte cum s-a intalnit in 1990 cu autorii Proclamatiei de la Timisoara si ca a crezut ca a lamurit problemele ridicate de acest document. "Eu m-am intalnit cu reprezentantii Societatii Timisoara care au promovat aceasta lege, am avut un prim dialog cu ei in legatura cu prima formulare a Proclamatiei de la Timisoara care avea drept componenta esentiala o chemare la separatism, Banatul fata de Romania si fata de Bucuresti", a spus Iliescu.

Senatorul PSD si-a amintit apoi ca s-a intalnit la acea vreme si cu George Serban si i-a spus regretatului deputat PNTCD ca un astfel de mesaj din partea banatenilor este periculos. "Au renuntat si am apreciat acest lucru", a adaugat Iliescu. In conditiile in care nimeni nu a vazut in Proclamatie ceea ce doar Iliescu a gasit si modificat, iar George Serban nu mai este printre noi pentru a-l contrazice pe Iliescu, fostul presedinte a mai gasit o metoda pentru a-si face capital politic si pentru a se impotrivi unei legi a lustratiei. Dupa ce i-a facut pe ziaristi animale, apoi magari, a ajuns la concluzia ca proprietatea e un moft, i-a acuzat pe maghiari ca ar fi provocat conflictele sangeroase din martie 1990 de la Targu- Mures, si a pus cu de la sine putere un blazon intelectualitatii, de stanga sau deloc, Iliescu o comite din nou monumental: o lege a lustratiei este "inadecvata" si "nedemocratica".

Punctul 8 i se pare "nepotrivit"

Nici cu punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care sustine eliminarea, pe o perioada determinata, a fostilor activisti si colaboratori ai fostei securitati din viata publica nu este de acord Iliescu. "In legatura cu Punctul 8, am spus atunci ca nu asta este calea. Eliminarea unor categorii in ansamblu. Raspunderea trebuie sa fie individuala. Era o masura discriminatorie. E incorecta pe fond si CPUN a respins aceasta chestiune. Ca sa vii dupa 15 ani cu repetarea acestor chestiuni mi se pare cu atat mai putin potrivit", a spus Iliescu, in dezacord cu opinia generala si anume ca Legea Lustratiei pornind de la punctul 8 al Proclamatiei trebuie sa existe.

Din fericire pentru toti cei care sustin necesitatea ca "timp de zece ani de la data intrarii in vigoare a legii, persoanele care, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist sa nu poata candida si sa fie alese in demnitati sau functii publice", Iliescu nu mai este si nu mai poate fi presedinte. Si tot din fericire, noul presedinte Traian Basescu, a declarat ca va sustine un astfel de proiect de lege, cu conditia ca cineva "sa il faca odata". Si aceasta spre nemultumirea lui Iliescu, cel care, in ziua in care s-au implinit 15 ani de la Revolutie, l-a gratiat pe tortionarul Ioan Corpodeanu, incarcerat pentru reprimarea sangeroasa a manifestatiilor de strada din decembrie 1989, in timpul carora au fost ucisi 33 de oameni si condamnat pentru omor deosebit de grav.

Putini intelectuali de stanga

Tot sambata si tot la Timisoara, Iliescu s-a gandit sa revina la ideea fixa ca intelectualitatea este ori de stanga, ori deloc. Potrivit fostului presedinte, acest tip de intelectualitate, unic de altfel, nu se poate exprima din cauza monopolului a 15 persoane de dreapta, care il deranjeaza constant pe Iliescu. "Intelectualitatea din Romania este de stanga, dar se exprima mai putin din cauza imaginii deformate despre pozitia intelectualitatii romane.

Acest lucru se intampla pentru ca in varful societatii civile sunt foarte active niste forte, altminteri foarte limitate numeric cu pozitii de dreapta si care dau impresia ca societatea civila ar fi dominata de forte de dreapta", a sustinut Iliescu ideea sa preferata din ultimele doua saptamani. Fostul presedinte a adaugat ca aceasta societate civila este reprezentata de "aceiasi 15 oameni". "Am vazut o situatie a ONG-urilor din Romania. Sunt vreo 10 - 15 persoane care sunt prezente in zeci de astfel de organizatii. Sunt aceleasi 15 persoane care dau impresia ca sunt zeci de organizatii civile. Este o falsa imagine a ce inseamna societatea civila de astazi. Trebuie sa largim contextul. In societatea civila trebuie sa intre sindicatele, patronatul si miscarile sindicale", a mai spus Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.