Analiza votului realizata de TNS-CSOP, odata cu exit poll-urile comandate de Realitatea TV, indica in principal o crestere a PNL in Moldova si o scadere in Bucuresti, consolidarea PD in Transilvania si extinderea democratilor in zona de sud, simultan cu consolidarea PLD in Moldova si in Capitala, informeaza NewsIn.

Analiza exit poll-urilor arata o crestere a voturilor PNL pe rural si pe electoratul cu studii elementare si medii, concomitent cu o relativa scadere a PSD pe aceleasi zone, din al carui electorat par sa fi rupt cel mai mult liberalii, si nu democratii. Practic, se poate vorbi de un transfer al electoratului care a fost captiv PSD si acum migreaza spre PNL. Pe de alta parte, PD pare sa aiba cel mai nedefinit electorat pe categorii de varsta si socio-culturale, iar PLD are cel mai tanar, mai educat si mai urban dintre categoriile de sustinatori.

Votul de la 25 noiembrie ofera destul de multe surprize in ceea ce priveste repartizarea pe regiuni istorice. Daca in mod traditional zona de sud - Muntenia, Oltenia, Dobrogea - vota cu PSD, de data acesta partidul cel mai bine situat in aceasta zona este PD, care a obtinut pe acest teritoriu peste 35 din totalul voturilor exprimate.

Pe de alta parte, rezultatele democratilor au lasat oarecum de dorit tocmai in fieful lor traditional, Transilvania, unde au luat doar putin peste 30 de procente din voturile locuitorilor acestei regiuni, situatia fiind datorata in mare parte participarii la vot a electoratului maghiar.

O surpriza neplacuta o marcheaza insa, PNL in Bucuresti, unde nu a reusit decat putin peste 13%, urmarit de PLD care a reusit un scor de aproape 10% din total in Capitala, ambele insa depasite de PSD, care a scos aproape 15 procente la nivel de Bucuresti, fiind al doilea partid clasat, dupa PD.

Intre urban si rural, diferentele indica faptul ca PSD si PNL au adunat mai multe voturi din rural decat din urban, diferenta fiind de aproximativ cinci procente in ambele cazuri, in timp ce PD a luat voturi din sate si orase in mod egal. PLD a adunat in schimb, mai mult decat dublu in mediul urban decat a scos la tara.

Pe categorii socio-culturale, PD a fost votat in mai mare masura de alegatori cu studii medii si superioare, peste 33 de procente din fiecare categorie, in timp ce PSD are cei mai multi votanti din categoriile cu studii primare (peste 25%), si, in ordine, cu studi medii si superioare, acestia fiind, deci cei care au votat cel mai putin PSD.

In ceea ce priveste PNL, situatia este oarecum contradictorie in acest sens, liberalii reusind sa aiba un electorat polarizat in privinta categoriilor socio-culturale. Mai exact, liberalii au luat aproape 16 procente din electoratul cu studii primare si la fel din cel cu studii superioare, si doar 13% din cel cu studii medii. PLD are, proportional, cei mai multi votanti cu studii superioare, aproape 14% din total, din cel cu studii medii a luat 8 procente, iar din cel cu studii primare doar 4.

Pe grupe de varsta, PD si PNL nu inregistreaza diferente semnificative, iar PSD a fost votat mai mult de electoratul in varsta. Practic, cu cat creste varsta cu atat cresc procentele PSD. In schimb, electoratul PLD este mai mult tanar si foarte tanar.

Primele patru partide clasate, PD, PSD, PNL si PLD au fost votate in mod aproximativ egal de barbati si femei. Diferente exista in cazul PRM, unde procentul votantilor de sex masculin este dublu decat cel al sexului slab, o diferenta de acest tip, dar mai redusa, fiind valabila si in cazul PNG. In schimb, UDRM si Laszlo Tokes au mai multe alegatoare femei decat barbati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.