“Este o seara minunata pentru PNL, pentru ca am reusit sa depasim cu mult toate asteptarile. Am demonstrat ca romanii au incredere in noi si in proiectele noastre. Este o seara a succesului, a sarbatorii. In aceasta seara am ridicat stacheta, dar va asigur ca la alegerile locale vom depasi aceste rezultate si vom ajunge sa dominam scena politica”, declara radios liderul liberalilor duminica seara in momentul anuntarii exit-pollurilor, premierul Tariceanu.
In cursul diminetii dupa numararea a 85 la suta din numarul total al voturilor, PNL era cotat cu 13,36 la suta... Sincer, nu stiu care erau asteptarile liberalilor, dupa o guvernare dezastruoasa de trei ani in care scandalurile s-au tinut lant. 8, 9 la suta, probabil, erau procentele la care sperau, in cel mai fericit caz, Tariceanu si colegii sai. Este penibil sa vorbesti despre “o seara istorica”, in contextul in care te-au votat putin mai mult de jumatate de milion de romani (n.r. mai putin de 3 la suta din numarul total al alegatorilor, deci un roman din... 33).

Penibilul se impleteste cu grotescul cat timp iti permiti sa topai de bucurie ca ai reusit o asemenea “performanta“. Zecile de milioane de euro aruncate in campanie de sustinatorii financiari ai PNL si ai Cabinetelor Tariceanu par sa se fi irosit in zadar. Degeaba a cantat multimii Orban, degeaba au oferit liberalii pomeni electorale ce constau in baluri, bilete de tratament la Techirghiol sau tricouri si baloane... Uriasa majoritate a romanilor nu a putut uita, insa, umilinta guvernarii, haosul celor trei ani de orgolii si sforarii de culise. In mod cert, mai-marii PNL s-au temut de o reactie mult mai dura. Populatia a preferat sa nu se prezinte la vot, in semn de protest fata de sfidarea, umilintele si promisiunile mincinoase cu care a fost cadorisit de 18 ani de o clasa politica in care coruptia se impleteste armonios cu dispretul fata de alegator. In mod cert, doar prezenta la guvernare si “ tentaculele “ bine infipte in toate judetele au condus la acest rezultat. Stim foarte bine cum se voteaza, cel putin in MIRA si Map... Aici este inca in vigoare sloganul “Daca-i ordin, cu placere!”. Militarii din garnizoane, detinutii au optat, probabil, intr-o proportie covarsitoare pentru PNL.

In rest, liberalii se afla, acum in fata altor examene decisive care se vor derula pana in 2009. Ma refer la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Pana atunci, pentru a mai spera ceva, pentru a mai conta in aceste “razboaie” Tariceanu, Orban, Olteanu si ceilalti au stringenta nevoie de... mentinerea cu orice pret la guvernare. Fragilitatea parlamentara de care se „bucura” Cabinetul Tariceanu II reprezinta o uriasa bila neagra pe care, disperati, liberalii incearca sa o elimine. Pentru atingerea acestui obiectiv, PNL ia in calcul chiar o eventuala cooptare a PSD la guvernare, alaturi de UDMR. In caz contrar, coabitarea premierului Tariceanu cu presedintele Basescu se va dovedi la fel de imposibila ca pana acum. Presedintele-jucator va continua sa boicoteze, zi de zi, activitatea unui Guvern, si asa neputincios, iar Romania va fi acelasi front nesfarsit de batalii pentru suprematia politica. Anul 2008 va fi unul eminamente electoral iar fiecare partid va apela, in stilul binecunoscut si previzibil de altfel, la toate “armele” din dotare. Liberalii stiu ca eficienta este direct proportionala cu fondurile aruncate in lupta. Iar liberalii vor face orice, efectiv orice, pentru a-si pastra privilegiile si influenta pe care le confera guvernarea.

Pe scena politica se anunta, astfel, miscari spectaculoase, in conditiile in care miza anului 2008 se anunta a fi una uriasa.

Liberalii viseaza frumos insa realitatea nemiloasa a “performantelor” Cabinetelor Tariceanu bate la usa. Iar consecintele pot fi distrugatoare. O prezenta mai mare la vot la euroalegeri ar fi reprezentat o lovitura extrem de dura adresata PNL.

Exista riscul ca populatia, plictisita si cu un sentiment acut de lehamite fata de politica, sa iasa din aceasta stare de letargie si sa se prezinte cu adevarat, la vot. Sa vezi atunci cosmaruri pentru PNL, Tariceanu si ceilalti liberali care se agata din rasputeri de o guvernare benefica, mai mult ca sigur pentru ei, dar cu prea putine rezultate pentru... Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.