Unii dintre membrii CNA au declarat ca atitudinea unor politicieni de a indemna cetatenii sa nu voteze in ziua alegerilor, prin intermediul presei, a influentat opinia publica in sens negativ. Membrii CNA au catalogat acest gest ca fiind unul "imoral", "teribilist" sau "de lasitate", informeaza NewsIn.

Directorul adjunct al Consilului National al Audiovizualului (CNA), Attila Gasparik a declarat ca oamenii politici au influentat in mod negativ opinia publica in timpul referendumului.

"Indemnurile oamenilor politici de a nu vota in ziua alegerilor influenteaza negativ opinia publica. Este o chestiune de morala si cred ca depinde de cultura politica a tarii. Daca as fi politician, nu as indemna niciodata oamenii sa nu mearga la vot. Baza democratiei este dreptul la vot", a declarat Attila Gasparik.
Gelu Trandafir, un alt membru CNA, considera ca este vorba de o campanie negativa care influenteaza opinia publica si de o atitudine de lasitate a politicienilor.

"Aceste indemnuri facute de oamenii politici influenteaza opinia publica. Este o atitudine de lasitate pentru ca multi dintre politicieni nu au facut astfel de declaratii in timpul campaniei, dar o fac in ziua votului", a declarat el. "Poate fi vorba de o campanie negativa facuta chiar in ziua referendumului", a mai spus Trandafir.

Ioan Onisei, un alt membru CNA, a declarat ca atitudinea politicienilor de a indemna cetatenii sa nu mearga la vot nu este corecta si morala. "Asemenea declaratii sunt incorecte si imorale din punct de vedere al reglementarilor privind campania electorala si al reglementarilor audiovizuale. Aceste indemnuri influenteaza opinia publica. Exista circumstante si este foarte greu pentru radiodifuzori sa intrerupa declaratiile politicienilor", a declarat Onisei.

Din punctul de vedere al CNA-ului, care a supravegheat modul in care televiziunile si radiourile se raporteaza la aceasta campanie in ziua referendumului, campania este interzisa.

E o situatie dificila pentru televiziunile sau posturile de radio care transmit in direct o astfel de declaratie a unui politician, dar in mod evident, aceste declaratii care fac campanie negativa sau pozitiva pentru referendum nu ar trebui sa se regaseasca in programele de stiri care sunt editate ulterior. „Cel putin asa a fost pana acum, dar se pare ca unii vor sa schimbe regulile din mers", a mai adaugat Gelu Trandafir.

Un alt membru CNA, Cristina Trepcea, considera ca atitudinea politicienilor reprezinta un act de teribilism. "Eu nu am vazut astfel de indemnuri facute de catre politicieni, dar daca au fost facute cred ca este vorba despre un soi de teribilism din partea acestora. Cred ca politicienii nici macar nu stiu ce fac. Este o reactie de frica, de indoiala de sine", a declarat ea.

Declaratiile membrilor CNA au fost generate de atitudinea mai multor lideri politici- de la premierul Calin Popescu Tariceanu si alti colegi ai sai din PNL, pana la fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Adrian Nastase, sau presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, au anuntat, in momentul votului, ca nu vor merge la referendum.

Declaratiile politicienilor au aparut in conditiile in care validarea referendumului pentru votul uninominal depindea de prezenta la vot a jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor, adica 9.133.820.

Rata prezentei la vot pe tara la ora 11.00, anuntata de BEC-ul pentru referendum, a fost de 5,43%, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.