Lupta declaratiilor electorale a continuat si in sectiile de votare, desi campania s-a incheiat oficial inca de sambata dimineata.

Dar cum in Romania regulile, indiferent de natura lor... penala, de bun-simt etc. etc... sunt facute doar pentru a fi incalcate, cele doua scrutinuri ce s-au desfasurat duminica nu puteau face exceptie. Astfel ca, politicienii zilei s-au intrecut in afirmatii pompoase, mustind de “intelepciune politica” si de grija pentru viitorul Romaniei.

Declaratiile liderilor PD in fata urnelor de vot au pastrat linia trasata inca de la inceputul campaniei electorale de dirigintele la Cotroceni - clasa politica reformata, adica PD -PLD in frunte cu presedintele reformator-sef versus restul lumii. In viziunea secretarului general al PD, senatorul Vasile Blaga, partidul din care face parte reprezinta exact acea “noua generatie de politicieni” de care Romania are nevoie cu stringenta. Evident ca liderul PD nu a pierdut ocazia sa faca propaganda pentru referendumul prezidential, pe care l-a catalogat ca fiind o incercare, poate nu cu efect imediat, dar cu scopul clar “de a primeni putin clasa politica.” Optimist in privinta procentelor democratilor s-a declarat a fi si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, care, ca mai toti politicienii din mai toate partidele “si-a amintit” de importanta istorica a votului, prin prisma premierei scrutinului, desi din campania democratilor temele europene au lipsit complet.

Ziua nu a fost lipsita nici de incidente, democratii burzuluindu-se la social-democrati pe motiv ca PSD organizeaza conferinte de presa in ziua alegerilor doar pentru a incerca sa manipuleze opinia publica. Motivul “paruielii” a fost generat de acuzele aduse europarlamentarului PD Monica Iacob Ridzi de catre vicepresedintele Liviu Dragnea, care sunt, spune PD, “pure fabulatii”. Pesedistul o acuzase anterior pe Ridzi ca a promis alegatorilor din Lupeni ca le va recompensa votul cu bani.

Votul lui “draga Stolo” a fost si el insotit de incidente... ceva mai comice, e drept. Liderul PLD, Teodor Stolojan, a fost intampinat la sectia de votare de aspiranta la tainele liberal-democratiei... vedeta filmelor pentru adulti Alina Plugaru, care l-a rugat expres in fata camerelor de luat vederi sa o primeasca in partid.
O intrevedere cu finalul inca deschis, pentru ca liderul PLD a lasat loc si de discutii viitoare. “Mai discutam si vedem. Mai corectam la profesie, mai corectam la altele”, i-a spus acesteia Stolojan.

In schimb, presedintele Basescu s-a dovedit extrem de distrat in fata urnelor uitand ba stampila in cabina de vot, ba sa-si recupereze cartea de identitate, dupa cea a votat pentru europarlamentare, iar mai apoi, omitand sa semneze pe listele electorale la sectia unde si-a exprimat votul pentru referendum. Nici declaratia de dupa vot, desi s-a vrut transanta, nu a fost prea clara, lasand loc la interpretare - “Nu-ti trebuie mult timp de gandire. Ai de decis daca vrei sa fii stapanul parlamentarilor sau ii lasi in continuare sa fie ei stapanii tai, asa ca este simplu”, a spus Basescu, fara sa mai explice cine ar putea fi “stapanul”...

La PSD, Geoana promite “veselie mare”

Dupa ce a preconizat “veselie mare” la sediul partidului o data cu anuntarea rezultatelor exit-poll-ului de la ora 21.00, seful social democratilor si-a motivat votul “mai european” decat a facut-o pe tot parcursul campaniei electorale, in care a abordat cu totul alte teme decat cele europene, ca de pilda... “visuri” de premierat ori prezidentiale.

“Am votat pentru familia socialista europeana, singura care s-a batut pentru romanii din Italia si care se bate pentru pensie minima si salariu minim garantat la nivel european. Am votat pentru modelul social european si pentru ceea ce a constituit baza Europei moderne si prospere de astazi”, a declarat Geoana. Liderul social-democrat a votat si pentru referendum, prezindand prompt ca “E legea PSD-ului trebuie sa votam. Si senatorul Dancu a votat la Cluj pentru referendeum, spunand ca nu crede ca “introducerea votului uninominal va umple Parlamentul de fotbalisti si manelisti” si ca aceasta este “singura modalitate de a moderniza clasa politica, care este una falimentara, si care a facut ca nedezvoltarea sa devina durabila in Romania.”

Insa, de o alta parere in privinta referendumului sunt multi alti lideri PSD, printre care si presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, dar si fostul premier Adrian Nastase, care au votat doar pentru europarlamentare.

Liberalii “se dau” drept echipa cea mai buna

“Sa trimitem in Parlamentul European cei mai buni reprezentanti care sa ne apere interesele”, a spus pe ton electoral in fata urnelor premierul Tariceanu.

“Sloganul” a fost preluat de mai toti liderii liberali, cu mici nuantari pe tema.

“Am votat pentru cea mai buna lista”, a spus si Orban, la iesirea de la urne. Pe de alta parte, liderii PNL au anuntat in marea lor majoritate ca au votat doar pentru alegerile europarlamentare si nu si-au exprimat optiunile la referendumul lui Basescu. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, nu l-a iertat nici in ziua votului de-o noua scrisoare pe Basescu. Subiectul epistolei, evident, promulgarea proiectul Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, scopul, si mai evident... inca putina propaganda electorala liberala. Doar, doar o mai convinge, pe ultima suta de metri si cativa indecisi.

UDMR, atac la Tokes

Si partidele mai mici s-au intrecut in declaratii electorale pompoase.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca a votat pentru ideea unitatii si solidaritatii in cadrul maghiarimii, cu referire la candidatura independenta a episcopului reformat Tokes Laszlo. Si senatorul UDMR Frunda Gyorgy, primul pe lista candidatilor UDMR pentru PE l-a atacat pe Tokes prin exprimarea dezamagirii ca ungurimea este divizata si ca “se incearca sa se aduca modelul din Ungaria in Romania. Din pacate, se pare ca pentru Laszlo Tokes si pentru FIDESZ interesele partinice sunt mai importante decat cele ale colectivitatii maghiare din Romania.”

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca finalul campaniei nu pune punct demersurilor pe care le-a desfasurat in aceste luni pentru a corecta nedreptatile care ii apasa pe romani. “Dupa campania electorala voi concentra toate actiunile, politice si personale pentru a demasca si a corecta abuzurile si nedreptatile la care sunt supusi romanii” a afirmat Voiculescu.

Liderul PIN, Cozmin Gusa, a votat atat pentru europarlamentare, cat si la referendum” in speranta ca o anumita clasa politica expirata sa inceapa sa dispara usor-usor.”

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a declarat dupa momentul votului ca daca nu vor fi fraudate alegerile, PRM va trimite in pe nu cinci europarlamentari cati a avut pana acum, ci sapte. Liderul a precizat, insa, ca prefigureaza o “mare frauda electorala”.

Ba mai mult chiar, Vadim a amenintat ca “daca vor fi fraudate si alegerile astea va fi cutremur in serviciile secrete romane dar si in politica romaneasca”.

Taranistii nu-l iarta pe Basescu

Vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, l-a atacat in schimb pe seful statului, precizand ca membrii PNTCD nu s-au prezentat la referendum, “intrucat este un joc politic, murdar, al lui Traian Basescu”.

Presedintele PNG-CD, Gigi Becali s-a dus in fata urnelor “cu gandul la Dumnezeu si la Iisus Hristos''.
''M-am dus si am votat cu gandul la Dumnezeu si la Iisus Hristos. M-am dus si cu gandurile cu care s-a dus Tariceanu, sa voteze pentru PE oamenii cei mai buni, care sa reprezinte cel mai bine Romania, dar si cu gandul lui Basescu, ca romanii sa voteze ca dupa asta sa nu le para rau ca de ce nu s-au dus la vot'', a spus ironic Gigi Becali si a ocolit cu grija urnele pentru Referendumul prezidential.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.