Intre un miting si o intepatura adresata lui Ion Iliescu, Mircea Geoana a gasit timpul necesar continuarii negocierilor cu liberalii.

Tema - aceeasi, intrarea PSD-ului la guvernare, dupa alegerile ce se vor consuma miine. De fapt, combinatia cu PNL-ul este singurul punct in care spiritele lui Geoana si Iliescu se mai intilnesc. Deloc impresionati de acest remarcabil si unic consens, unii dintre pesedisti reclama ca Geoana nu are acceptul partidului si joaca pe cont propriu. Social-democratii refractari fata de o posibila intrare, acum, la guvernare, amintesc ca ne aflam la sfirsitul mandatului si in prag de alegeri. In plus, economia care duduia de-i rasunau urechile premierului si-a pus motoarele pe relanti, ca sa nu spunem ca a bagat in marsarier. Cu inflatia brusc inviorata, cu preturile pe punctul de a o lua razna si cu facturile la intretinere marite de la o luna la alta, pesedistii cu pricina se ingrozesc practic la gindul ca ar putea prelua ministerele sociale - cu poverile lor cu tot.

Dupa ce au batut tara-n lung si-n lat si au lecturat constiinciosi sondajele de opinie aparute, social-democratii lui Geoana au conchis ca nu stau chiar atit de rau si se pot astepta la vreo 19 procente. Imensa rata de absenteism prognozata in sondaje, combinata cu analizele conform carora alegerile europarlamentare vor spulbera partidele mici, i-a bucurat de asemenea. Motivul: astfel vor spori nesperat de mult procentele adaugate prin redistribuirea voturilor, oferind PSD-ului sansa de a obtine 25 de procente, poate chiar 1-2 in plus.

Daca socoteala pesedistilor se va dovedi a fi corecta, Mircea Geoana scapa de Ignatul pregatit de colegi si va conduce partidul la viitoarele alegeri interne. Nu se stie inca daca asta este de bine, sau de rau. Ce se stie insa este ca Geoana - secundat, dupa cum se spune in partid, de trei vicepresedinti: Titus Corlatean, Ilie Sirbu si Constantin Nita - nu a renuntat la planul de a-si introduce PSD-ul, pe usa din spate a Palatului Victoria, in guvernul condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu. De ce ar vrea un sef de partid sa-si bage formatiunea la putere taman cu citeva luni inainte de alegeri, riscind astfel compromiterea sa, nimeni nu intelege. In schimb, vor fi multi care se vor bucura - respectiv adversarii, in frunte cu Traian Basescu.

Tariceanu neaga, in continuare, orice combinatie cu PSD

Interesant este ca, in timp ce unii se jura ca negocierile PSD-PNL au loc, altii, in frunte cu liderii partidelor mentionate, neaga existenta oricarei discutii pe tema. In conditiile in care o alianta PSD-PNL este considerata, pe malurile Dimbovitei, ca fiind una contra naturii, este clar ca una dintre cauzele negarii este de ordin electoral. Odata trecut insa hopul alegerilor, oricind poate fi invocat “interesul national” (respectiv necesitatea formarii unui guvern solid ancorat in actualul Parlament) ca motiv pentru orice mixtura guvernamentala. Mai mult, chiar daca nu au fost consultati, asa cum s-ar fi cuvenit, pesedistii pot fi usor momiti cu un minister, cu o agentie, cu o functie in administratia centrala mai acatarii, asa incit sa-si dea acordul final, daca Geoana si Tariceanu cad la pace.

Spre deosebire de liderul social-democrat, Calin Popescu Tariceanu ar avea in schimb mult mai multe probleme, daca se decide in favoarea cirdasiei cu PSD-ul. Pe de-o parte, liberalii ar trebui sa se restringa in guvern, in agentii si pe unde mai sint risipiti, pentru a le face loc pesedistilor. Pe de alta parte, in PNL exista persoane gata oricind sa treaca in opozitie, daca asa menajeaza capitalul partidului si al lor propriu. Oricum se vor derula lucrurile, este mai mult ca sigur ca PSD-ul, intrat oarecum intr-un con de umbra mediatic de cind cu alegerile si referendumul, va reveni in atentia publica. Daca nu cu intrarea la guvernare, atunci cu tensiunile interne, care sigur nu vor disparea chiar si in varianta optimista - adica cea in care partidul condus de Geoana obtine 25 de procente (dintre care doar 19 reale). Daca nu intra la guvernare si nu se ocupa de problemele tarii, Geoana va fi oricum obligat sa dea socoteala pentru bobirnacurile administrate lui Ion Iliescu, prin urmare se poate spune ca PSD va avea parte de o iarna grea, cu toata incalzirea globala.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.