Un europarlamentar va avea anual, din toate indemnizatiile care i se pun la dispozitie, venituri ce pot ajunge la 470.000 de euro, conform unui calcul realizat de Partidul Initiativa Nationala.

PIN a calculat, pe baza datelor oficiale furnizate de Parlamentul European, sumele pe care europarlamentarii romani le au la dispozitie, ca indemnizatii, respectiv sume de cheltuit.Suma totala se ridica la peste 82 de milioane de euro pentru mandatul de cinci ani al celor 35 de europarlamentari romani. Astfel, daca in prezent salariul de baza al unui europarlamentar este de 1.167 de euro, din 2008 retributia alesilor in Parlamentul European va ajunge la 7.000 de euro lunar.

Pe langa acest salariu, europarlamentarii beneficiaza de o indemnizatie zilnica de 279 de euro pentru reuniunile oficiale ale PE si de jumatate din aceasta indemnizatie pentru reuniunile din afara Uniunii Europene. Indemnizatia pentru transport se ridica la 400 de euro, europarlamentarii beneficiind totodata de indemnizatie pentru calatorii oriunde in lume in valoare de 3.895 de euro pe an.

Pentru intretinerea biroului propriu, facilitati, dar si pentru calatoria in statul de care apartine, un europarlamentar mai primeste o indemnizatie pentru cheltuieli generale de 3.946 de euro lunar.Parlamentul European are, totodata, grija sa asigure membrilor sai o indemnizatie de 6.500 de euro/an pentru cursuri IT si de limbi straine.Fiecare grup europarlamentar primeste cateva zeci de mii de euro anual pentru a desfasura campanii de informare privind descentralizarea, iar fiecare membru al PE poate invita anual, pe cheltuiala forului european, in limita sumei de 490 euro pentru o persoana, 90 de vizitatori. Calculand toate aceste sume, PIN a calculat ca un europarlamentar poate ajunge la venituri de 470.000 de euro anual.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.