Parerile pro si contra exprimate de romani in privinta utilitatii referendumului sunt la paritate, in timp ce 71% din populatie nu intelege nimic din sistemul de vot propus de seful statului, iar putin peste 50% cred ca presedintele organizeaza plebiscitul pentru a ajuta PD in campanie, arata BCS.

BCS arata ca putin peste 70% din populatie nu intelege nimic din sistemul de vot propus la referendum de presedintele Traian Basescu, dar voteaza DA la consultarea populara. Astfel, la intrebarea libera, fara variante de raspuns prestabilite: "Ce intelegeti printr-un sistem de vot in care senatorii si deputatii sunt alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?", 71% din romani au raspuns "nimic". Potrivit acelorasi date, toti cei care spun ca nu inteleg nimic din sistemul de vot propus de Basescu afirma totusi ca vor vota DA la referendum.

De asemenea, dintre cei care afirma ca vor vota DA la referendum, 100% inteleg ca sistemul priveste reforma clasei politice, anularea primului tur si responsabilitatea fata de alegatori. In schimb, romanii care vor vota NU la referendum sunt de parere ca sistemul propus este incorect.

Referendumul propus de Traian Basescu se bucura de o popularitate foarte mare in randul populatiei - 90,6% din romani au afirmat ca au auzit de demersul prezidential, iar 81% au auzit de asumarea raspunderii Guvernului in Parlament.

La intrebarea "Daca ar fi sa alegeti intre doua sisteme de vot, unul care favorizeaza partidele foarte mari si altul care da o sansa partidelor mici de a fi reprezentate in Parlament", 34,1% ar alege varianta care da sansa partidelor mici, in timp ce 32,4% pe cea care favorizeaza partidele foarte mari.

Sondajul BCS a fost realizat in perioada 10-15 noiembrie 2007, pe un esantion de 1.424 persoane, are o eroare statistica de plus-minus 2,8% si a fost finantat de Fundatia Societatea Civila, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.